10 храни, с които да намалите холестерола

Хапвайте авокадо и овесени ядки
10 яну 2019 12:23, Михаела Лазарова
5
10 храни, с които да намалите холестерола
Снимка: Istock

Ако имате висок холестерол, вероятно сте един от милионите засегнати от това състояние хора по света. Поддържането на високи нива на лош холестерол продължително време създава повишен риск от поява на диабет, сърдечносъдови заболявания, запушване на кръвоносни съдове, сърдечносъдови инциденти.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е липид, мастно вещество, подобно на восък, което не се разтваря във вода. Черният дроб произвежда холестерол, тъй като той е необходим за редица процеси в организма. Този липид се среща във всички животински организми, а дори и в някои растителни, като бива транспортиран чрез кръвообращението до всяка клетка в организма.

Когато обаче неговите нива в тялото се повишат, той започва да образува плаки, полепващи по съдовете и образуващи прегради, възпрепятстващи нормалния кръвоток. Това създава условия за повишаване на кръвното налягане и поява на редица здравословни проблеми.

Някои храни съдържат високи количества холестерол. Честата им консумация или злоупотребата с приетото количество от тези храни може да доведе до повишаване на общите нива на холестерол, както и тези на така наречения лош холестерол.

Тези храни не трябва да бъдат напълно изключвани от менюто, защото имат и своите ползи за здравето. Но тяхната консумация трябва да бъде умерена до оскъдна, особено при хора с проблем с високия холестерол. При драстично високи нива в някои случаи специалистите препоръчват и преустановяване на приема им.

Кои са тези храни?

  • Яйчен жълтък
  • Черен дроб
  • Масло
  • Скариди
  • Пилешко
  • Бързи храни
  • Сирене
  • Преработени меса, деликатеси

Кои са храните, които натурално понижават холестерола без помощта на медикаменти, вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Mr. Hide преди 5 години
Най-добрият начин за повишаване на холестерола е да седите цял ден на компютъра или пред телевизора и да ядете чипсове, вафли и всички останали ***, които се продават в магъзина.А след това може да опитате с горепосочените "храни".
4
0
 
2
 
! Отговори
redordead преди 5 години
аз пък на друго място четох (в умерени количества), че пилешкото месо е ок, ако е сухо, както и свинско ако не е мазно...
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важната са изпуснали - сьомгата!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости,хапвайте си редовно чесън и пийте домашна цитронада(лимонов сок,вода,щипка сода бикарбонат и малко захар(или мед) по желание).Движете се на чист въздух и приготвяйте домашна храна.
1
0
 
4
 
! Отговори
смутен от смутита преди 5 години
Олиото от шафранка не знам дали ще изчисти кръвоносните съдове , но портмонето - със сигурност !