Българските семейства отново довериха здравето на децата си на Future Health - първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа

Стволовите клетки са бъдещето на медицината
28 яну 2019 13:07,
Българските семейства отново довериха здравето на децата си на Future Health - първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа
Вили Пеева - административен директор на Future Health за България

Към днешна дата в България действат 11 тъканни банки, от които 6 са български и 5 чуждестранни. Проучвания на Future Health показват, че всяко второ българско семейство избира да съхрани стволови клетки на детето си при тях.

Future Health е първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки, разполага с две акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Банката предлага услугите си на семейства в над 75 държави.

Много родители си задават различни въпроси за стволовите клетки и каква е ползата им както за тях, така и за децата им. По този повод задаваме няколко ключови въпроса на административния директор на Медицински център "Афродита" и Future Health за България – Вили Пеева.

Г-жо Пеева, как бихте обяснили стволовите клетки и тяхното значение за нашето здраве?

Основната задача на стволовите клетки е да се диференцират в други клетки в нашето тяло. Може да се каже, че те работят по "доставката" на новите клетки. При разболяването или раняването на човешкия организъм, нашите клетки започват постепенно да умират. И тук идва ролята на стволовите клетки – те се активират и служат като средство за регенериране на увредените тъкани или да заменят умиращите клетки с нови. По този начин нашите стволови клетки остават здрави и предотвратяват преждевременното стареене. Ако трябва да го обясним по по-прост начин – стволовите клетки са едно своеобразна армия от миниатюрни специалисти в лекарски престилки, които постоянно са на разположение на човешкия организъм.

А при поставена диагноза и конкретна болест – как стволовите клетки помагат за лечението ѝ?

Много учени работят върху идеята за използване на стволовите клетки за лечение на различни заболявания. Те имат потенциала да лекуват някои от най-сериозните заболявания, които човечеството познава – сърдечно-съдови заболявания, рак, множествена склероза, Паркинсон, увреждания на гръбначния мозък, болестта на Хънтингтън, както и много други видове заболявания. Заради способността си да заменят болните или мъртви клетки в организма ни и да се диференцират в друг вид клетки, стволовите клетки могат да се използват за третиране или пълно излекуване на съответната диагностицирана болест.

Как се извличат стволовите клетки?

Те най-често се изолират от кръвта на плацентата и пъпна връв, които се вземат по време на раждане, млечните зъби и от костен мозък и мазнини, като трансплантацията се случва по напълно доказано безопасни методи, които са утвърдени сред медицинските среди. Точно по такава технология работи и Future Health, заради която имаме отразявани успешни трансплантации в различни световни медии. Любопитен факт е, че за приложението на стволови клетки и трансплантации сме единствената банка, наградена от Кралицата на Великобритания.

Българските семейства отново довериха здравето на децата си на Future Health - първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа

Казахте, че всяко второ българско семейство избира Future Health за своя банка. На какво се дължи това?

Живеем във времена на ниска раждаемост и намаляване населението в България. От самото създаване на Медицински център "Афродита" си поставихме като кауза да подкрепяме и насърчаваме раждаемостта и запазването на българското семейство. Като част от тези усилия въведохме медицински услуги, които да защитават и застраховат новия живот – регенеративни процедури, репродуктивна медицина, пренатална диагностика и най-вече съхранението на стволови клетки.

Още през 2010 г. се свързахме с най-реномираната банка Future Health, която се гордее, че е най-акредитираната частна тъканна банка в света с доказано успешни трансплантации и отношенията ни се развиват отлично от тогава. За тези 8 години и повече успешният ни път бе съчетан с хъс, страст и много трудолюбие. Резултатите не закъсняха – медицинските ни услуги с отлично качество и конкурентни цени накараха българските семейства да ни предпочитат.

В тази връзка - какво искате да кажете на българските семейства?

Искам да им предам вярата си в сегашните и бъдещи възможности на стволовите клетки от пъпна връв и пулпа на зъб. Отдаваме толкова голямо значение на застраховката на техника, къщи и коли, а забравяме най-скъпоценния подарък в нашия живот – децата ни. Стволовите клетки са бъдещето на медицината, а каква по-добра и по-голяма застраховка за здравето на цялото семейство от всяка съхранена проба стволови клетки?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание