Диагнозата рак – все по-честа, но и пациентите с повече шанс

Пада възрастовата граница на заболелите от рак
4 фев 2019 13:15, Боряна Павлова
36

4119 гледания   |  Още видео
Борбата с изкореняването на рака е битка, за която цялото човечество е затаило дъх. Ще продължи ли коварното заболяване да взема живота на милиони хора по света? Докъде стигат усилията на медицината и науката в справянето с "бича на века"? Днес е световният ден за борба с рака.

"Добри новини има. Има 4-5 нови лекарствени продукта в България за борба с рака. Един рано установен рак на вътрешни органи има висок шанс за излекуване. За съжаление, когато заболяването е напреднало, ние трудно постигаме излекуване. По-скоро се стремим да удължим живота на болния. Стараем се да направим рака хронично заболяване. В България се грижим добре за нашите пациенти", подчерта началникът на отделение по медицинска онкология д-р Желязко Арабаджиев.

В студиото на "България сутрин" гостът отбеляза, че хората са станали по-чувствителни на тема онкологични заболявания.

"Заболеваемостта се увеличава. Но това е така, защото се удължава човешкият живот – колкото по-дълго се живее, толкова по-голям е шансът за развитие на рак. От друга страна тези, които имат рак, живеят по-дълго заради лекарствата. Затова статистиката расте. Кампаниите за популяризация на заболяванията от рак дават своя резултат. Лошото е, че пада възрастовата граница на заболелите от рак. Много вероятно за това да допринася стресът, намалената двигателна активност, мръсният въздух. Колкото по-натоварен е животът, толкова по-лесно се пренебрегват симптомите", изтъкна медикът пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Арабаджиев диагнозата рак не може да бъде поставена само при увеличен един туморен маркер. "Те са лампата, която въвежда пациента към диагностициране на рака. Трябва да се научим да живеем в свят без тютюнев дим. Просто и ясно е", категоричен бе той.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продължителността на живота спрямо 1989-та е по-ниска и все пак имаме повече заболели от рак. Така че този доктор да ходи да се прегледа за рак в главата.

Грубата истина е, че диагностичните методи са много по-добри и затова имаме увеличение в статистиката. Бич на века, дрън дрън. При изследване на кости на средновековни рицари са устанвоени сходни(!!) нива на заболяваемост от рак. Само дето кръстоносеца е умирал по-често от пневмония и рака не е имал време да "поработи" достатъчно.
34
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 5 месеца
До nedevbs84
ПРИЕМЕТЕ МОИТЕ НАЙ ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ.
Вие единствен можете реално да осъзнаете нивото на микробиологична некомпетентност,на реалното непознаване на процесите и на приччините на протичане на болеста.
ИСКРЕНО ВИ СЪЧУВСТВАМ.
33
0
 
3
 
! Отговори
НАУКАТА ИЗОСТАВА преди 5 месеца
Ненужна и некомпетентна статия.
РЕАЛНО НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ТЕСТОВЕ ОПРЕДЕЛЯЩИ НАЛИЧИЕ НА РАК
ТУМОРНИТЕ МАРКЕРИ СА СИГНАЛ И НИЩО ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧЕСКИ СА РЕДКИ СЛУЧАЙТЕ НА КОНСТАТИРАН РАК В НАЧАЛЕН СТАДИИ ПРИ КОЙТО СЕ ПРАВИ ХИРУРГИЧЕСКА ИНТЕРВЕНЦИЯ.
МЕХАНИЗЪМЪТ НА РАКОВИТЕ РАЗСЕЙКИ ПРАКТИЧЕСКИ НЕЯСЕН
ПОВЕЧЕТО ПАЦИЕНТИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ В ЕТАПИ №№ 2,3,4 -т.е.НЕИЗЛЕЧИМИ.
ПРОБЛЕМИТЕ В ИЗСЛЕДВАНЕТО НА РАКА НАДХВЪРЛЯТ СЪВРЕМЕНИТЕ ПОЗНАНИЯ И СЪЩЕСТВУВАЩИ ТЕХНОЛОГИИ.
32
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 месеца
Говори се че Рокфелер има анти вирус патентован бил ако е така защо не се помага на хората по света или всичко е за пари
31
1
 
4
 
! Отговори
нн преди 5 месеца
Ракът е гъбично заболяване. Причината е в имунната ни система която не ги разпознава и убива. Околната среда, храните, хигиената на живота и други фактори оказват негативно влияние върху имунната ни система и идва болестта. Всичко е късмет.
30
0
 
4
 
! Отговори
nedevbs84 преди 5 месеца
Стараем се да направим рака хронично заболяване.Ще падна, за какво хронично заболяване ми говорите?Жена ми почина за девет месеца, при това в страшни болки.Смешни нещастници.
29
0
 
8
 
! Отговори
Лекарствена мафия преди 5 месеца
И как по точно се грижите за пациентите???? Нали се тръби много и всички знаем, че профилактиката е на първо място. Да но, как точно една профилактика би ти помогнала, като нито туморните маркери, нито изследването на кръвта, нито дори скенерите вече показват нещо. А за лекарите-бялата мафия да не говоря. Не всички попадат под общ знаменател, но като цяло системата в България е такава-всичко си заплащаш, отделно те си усвояват от касата. Да ни пази Бог и това е. Как пък не измислиха лекарство???
28
1
 
9
 
! Отговори
хахо преди 5 месеца
Абе що сички забравиха за „един” радиоактивен облак минал преди 30-ина години през България,и мълчание....мълчание ....на агнетата.В районите на Хирошима и Нагасаки все още има нагледни примери за резултатите от радиоактивното облъчване върху поколенията.Общото е раковите заболявания.
27
2
 
10
 
! Отговори
Няма как. преди 5 месеца
Постоянен завишен радиационен, мощни радио вълни във целия спектър, замърсяване на водите със химикали от индустрията, пестициди и антибиотици в храните, ГМО, замърсяване на водата и почвите със микро пластмаса, замърсяване на въздуха с отработени газове, азотни окиси, микро сажди......

Замърсителите са навсякъде! Неизбежни са.
А хората са безнадежни! Единствения шанс за Земята с глобалната кастрофа при която трябва да бъде унищожен човека. Аз мисля че това събитие ще е съвсем скоро.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Заболеваемостта се увеличава. Но това е така, защото се удължава човешкият живот – колкото по-дълго се живее, толкова по-голям е шансът за развитие на рак

И тоя Оливър е станал началник отделение???
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За пластмасовите бутилки за вода-просто не наливайте гореща вода в тях.И ракия.
24
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 месеца
Разликата между 4G и 5G е че сигнала се удвоява като мощност. Това ще срине окончателно мембраните на здравите клерки. Раковоболните ще са повече от тези с хрема. Голям погром.... А когато Мъск качи всичките си нови 200 сателите и ги добави към останалите 3000 не ми се мисли....
23
0
 
2
 
! Отговори
до 20 от 13 преди 5 месеца
май бая флуор и бисфенол вече си поел щом коефициента ти на интелигентност толкова е паднал или знам ли, може по рождение да е...
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До муахаха
След аварията честотата на раковите заболявания се увеличава с 6000%.Това е усреднена стойност.Само за 1 ден равнището на радиоактивно замърсяване над София надвишава сумарното безопасно замърсяване за 30год. взети заедно.Тогавашната власт мълчи естествено за важните другари храната и водата се доставят от проверени и чисти източници.За обикновените хора тия които са без значение дали ще живеят или умрат има манифестация под радиоактивен дъжд.Децата също.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 16 : направи ли 50 коментара, ако да, отивай да си земеш надницата - моето момче,...... грамотно!
20
2
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 5 месеца
Интересно ти от коя планета ползваш храна и вода,ако е различна от нашата моля посочи я,та и ние да ползваме тези благинки.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При естествени условия -без медицина антибиотици лекарства и всички удобства в природата 1 човек трудно надхвърля 50 год.
18
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 месеца
До Анонимен

до 12 : Като обеднения уран е толкова полезен що го не пущаха у Ню Йорк,бе мен ???
17
0
 
21
 
! Отговори
1234 преди 5 месеца
Сега сме на 4G, като минем на 5G рака ще стане като хремата ама ще е перманентна. Главния виновник са цялото радио облъчване от гпс, хиляди сателити уай фай, мобилни оператори и радиостанции. Там е проблема и всички си мълчат щото си мислят че са недосегаеми
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
до 14 : Няма значение чий инструктаж изпълнявам -в България има свобода на мненията ! А ти,моето момче ,си неграмотен !При теб няма главни букви ,за пунктуация не си и чул ! Такива необразовани люде като теб са срам за България в 21 век ! В ерата на интернет да не можеш да пишеш грамотно е не само срамно ,но и престъпно !