Диагнозата рак – все по-честа, но и пациентите с повече шанс

Пада възрастовата граница на заболелите от рак
4 фев 2019 13:15,
36

Борбата с изкореняването на рака е битка, за която цялото човечество е затаило дъх. Ще продължи ли коварното заболяване да взема живота на милиони хора по света? Докъде стигат усилията на медицината и науката в справянето с "бича на века"? Днес е световният ден за борба с рака.

"Добри новини има. Има 4-5 нови лекарствени продукта в България за борба с рака. Един рано установен рак на вътрешни органи има висок шанс за излекуване. За съжаление, когато заболяването е напреднало, ние трудно постигаме излекуване. По-скоро се стремим да удължим живота на болния. Стараем се да направим рака хронично заболяване. В България се грижим добре за нашите пациенти", подчерта началникът на отделение по медицинска онкология д-р Желязко Арабаджиев.

В студиото на "България сутрин" гостът отбеляза, че хората са станали по-чувствителни на тема онкологични заболявания.

"Заболеваемостта се увеличава. Но това е така, защото се удължава човешкият живот – колкото по-дълго се живее, толкова по-голям е шансът за развитие на рак. От друга страна тези, които имат рак, живеят по-дълго заради лекарствата. Затова статистиката расте. Кампаниите за популяризация на заболяванията от рак дават своя резултат. Лошото е, че пада възрастовата граница на заболелите от рак. Много вероятно за това да допринася стресът, намалената двигателна активност, мръсният въздух. Колкото по-натоварен е животът, толкова по-лесно се пренебрегват симптомите", изтъкна медикът пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Арабаджиев диагнозата рак не може да бъде поставена само при увеличен един туморен маркер. "Те са лампата, която въвежда пациента към диагностициране на рака. Трябва да се научим да живеем в свят без тютюнев дим. Просто и ясно е", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
18
 
! Отговори
муахаха преди 5 години
Чернобил е нищо в сравнение с това, което слагат в храната и водата ви всеки ден!!
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че ще се увеличават болните от рак.Чернобилската атомна електроцентрала отрови половин континент.Освен това във войната в Югославия използваха хиляди тона обеднен уран.За някои видове рак има доказателства,че се причинява от определен вид бактерия която живее в стомахът и отделя отрови без да ни кара да се чувстваме болни.Стресът и напрежението също смазват.Някои твърдят,че различните видове,подобрители,овкусители и подсладители също карат здравите клетки да мутират в ракови.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия, Америка, Сърбия или друга държава все тая от всякъде ни тровят има ли значение кой.
9
4
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До Анонименdo 9 : Чул съм за Чернобил,само че той е на 5000 км,а американските бомби падаха в Горна баня,умнико ! А умрелите у Сърбия оди ти да ги търсиш !
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да все по честа но лек няма! Може да я отложиш във времето но никога не изчезва напълно. Иначе как ще печели тази индустрия ако излекуват рака и спина напълно. Та нали тези компании създават всички тези вируси. Първо се създава антидота после болестта. Ако някой ден решът да пуснат такава ваксина колко ще могат да си я позволят.
7
5
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
След американските бомбандировки над Сърбия,в западната част на България онкологичните заболявания се увеличиха над 10 пъти ! Това е факт,който упорито се крие от българите !
6
2
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
ами вместо да идвате в града - връщайте се на село!
5
1
 
10
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До 2:Е, хубаво, и кво да ядем? Да песем трева? Не, чакай и тя е много силно замърсена! Т.е. така, или иначе сме си прецакани!
4
1
 
8
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Значи, ето ти го противоречието на века: Увеличава се средната продължителност на живота, и за това все повече хора боледуват от рак, нали колкото по-дълго живееш, токова по-голяма вероятност има да се разболееш от рак. Същевременно, възрастовата граница на заболяемостта от това коварно, и много кофти заболяване намалява! Т.е. ние за последните 100 години сме се научили да го откриваме, отчасти да го лекуваме, но не и да премахнем причините за него.Та, само тютюневия дим, ли е?
3
1
 
6
 
! Отговори
дарвин преди 5 години
който се меси в работата на естественият подбор - добре не е видял - запазването на лошото днк чрез модерна медицина е може би живот в краткосрочен план на индивида, но сигурна смърт на вида в дългосрочен план!!
2
1
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
яжте убава храна от хепермаркетите на западна европа и рака ви е гарантиран и 2-но гарантиран ако ядете храни произведени в българия.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диагнозата рак все по- честа, ама всички реват, че имало много инвалиди с ТЕЛК в Бг и 95% били фалшиви.