Причини витамин С да е толкова важен за здравето

Ще запазите кожата и тялото си млади за по-дълго
21 фев 2019 20:55, Илияна Николова
2
Причини витамин С да е толкова важен за здравето
Снимка: istock

Витамин С е незаменим и изключително важен за здравето. Свикнали сме да го свързваме единствено с благотворното му въздействие върху имунната система, но той надхвърля далеч това свойство. Витамин С е много повече от това. Той е мощен антиоксидант, който се грижи за цялостното здраве на организма. Среща се в най-големи количества в цитрусовите плодове, червените и лютите чушки, къдравото зеле, броколи, папая, карфиол, ягоди и още много други полезни природни продукти.

Кои са основните причини да наблягате повече на тях в диетата си?
 
Ще запазите кожата и тялото си млади за по-дълго
 
Нивата на колагена в тялото намаляват с напредване на възрастта. Това е естествен процес, който не можете да спрете напълно, но пък можете да забавите възможно най-дълго във времето. Благодарение на витамин С, приет чрез храната или добавките, тялото старее по-бавно. Този витамин е силен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали във всяка клетка в организма, като забавя не само стареенето на кожата, но и на тъканите.

Мозъкът работи по-добре
 
Витамин С участва в синтеза на важни невротрансмитери, които играят съществена роля в работата на мозъка и предаването на сигнали от него към всяка точка на организма. Витамин С помага и в трансформацията на триптофан в серотонин – хормонът на щастието.

Потиска вредното влияние на свободните радикали
 
Според Клиника Майо, нестабилните атоми и молекули, наречени свободни радикали, нанасят тежки вреди на клетките, което изиграва съществена роля в отключването на животозастрашаващи заболявания, сред които сърдечносъдови, невродегенеративни и ракови. Като мощен антиоксидант витамин С помага в неутрализирането на тези свободни радикали и предпазва целия организъм от опасни заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
До, 1... преди 5 години
Уважаемо-коментарно,...Много- благодаря,...Заслужавате, тази- похвала,...Ако, желаете,..Споделете- нещо, за, витамин- А...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най важен е витамин Д - хормона Калциферол. Ако имаш недостиг на Д няма да се абсорбира Ц и останалите витамини!