Стресът вреди на мозъка по няколко начина

Вижте 5 от тях
26 фев 2019 08:08, Илияна Николова
5
Стресът вреди на мозъка по няколко начина
Снимка: istock

Стресът е „модерната“ епидемия на 21 век. Човешкото тяло не е предназначено да бъде в състояние на постоянен стрес и да продължи да бъде здраво. Но докога? Той е част от нашето ежедневие и ако не намерим начин да му противодействаме, може да нанесе големи щети върху здравето и особено това на мозъка. Вижте 5 от тях.

Създава среда за свободни радикали
 
Стресът е причина за създаването на свободни радикали, а стресовия хормон – кортизол създава излишък от невротрансмитер наречен глутамат. Докато глутаматът е необходим и важен мозъчен химикал, неговите стойности не бива да бъдат завишени.
 
Глутаматът създава свободни радикали – несвързани кислородни молекули, които атакуват мозъчните клетки по същия начин, по който кислородът атакува метала, което води до ръжда. Или казано накратко, стресът разрушава мозъчните клетки. Също така косвено допринася за други навици на живот, които създават повече свободни радикали, като безсъние, нездравословно хранене, прекалена употреба на алкохол.
 
Забравяме от стрес
 
Проблемите с паметта може да са един от първите признаци на стрес, който забелязваме обикновено в ситуации на напрежение. Емоциите надделяват и ние трудно успяваме да се фокусираме върху работата, домашните си задължения, понякога дни след като е преминала стресовата ситуация не можем да си спомним някакви детайли.
 
Стресът създава порочен цикъл на страх и тревожност
 
Хроничният стрес оказва влияние върху област от мозъка, наречена амигдала. Това е центърът на страха. Когато сме стресирани се увеличава нивото на активност и броят на невронните връзки в тази част на мозъка, което предизвиква порочен кръг от силен страх и стрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До #3Аве тиквар, ше се задавиш от кравешки с0росоиден тор. Разрухата в страната е пълна заради тези преди Бойко и заради него, щото не арменският поп, а тоя мафиотизиран огнеборец разграбиха страната и прогониха българите за сметка на "индийското" малцинство, докато си разчистваха лични и бизнес интереси. България стана задния обор на Кравария, като дори едни албанци вече са пред нас. Благодари на Тиквочка.
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промяната на фатmака РадеФ доведе до летални дози стрес, народът мизерува, страх, несигурност, нищета, криза, безпаричие, смутни времена, нападения, убийства, самоубийства, самозапалвания, грабежи, метежи, пребити, осакатени! Оставка на Румен Радев пелтека клепоух с любовница от странджанската дивашка прерия, караща е насрещното, бягаща от патрули на кат по бул България!
1
2
 
20
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Всичко в статията е точно описано. Лошото е ,че процебтът скача все повече и повече в нашата държава е пълно с хора със хронична преумора,стрес,твюревожности и депресии във всякакви форми. И за това е виновно оцеляването всеки мисли от къде да вземе пари да свърже двата края..и в един момент човек рухва. А светлината в тунела...трудно се вижда