Как се поставя диагноза шизофрения?

Тя се среща при 1% от населението и не е въпрос на "етикет"
7 мар 2019 19:35, Eкип на Puls.bg
8
Как се поставя диагноза шизофрения?
Източник: Reuters
Да поставиш правилната диагноза е основна задача в медицината. Това е от изключителна важност както за пациента, така и за лекаря. Точната и добра дефиниция на „врага“ е ключовата стъпка към избора на правилното лечение и постигане на възможно най-добрите резултати.
 
В основната си част медицината е не само изкуство, в което се отличават някои виртуози, а добре смазана машина, в която повечето болестни ситуации са описани и съществуват световни препоръки за добрата лекарска практика. По тях се водят и лекарите. Така пациентът получава точно това, което световният опит и анализ е препоръчал, а и лекарят от своя страна знае, че изходът от болестта на поверения му пациент зависи не само от него, а от най-добрите стандрти, по които се води.
 
Знае се, някои диагнози са достатъчно лесни за установяване – обстоен преглед в някои случаи е достатъчен, а в много други има и лабораторни изследвания, както и изобразителни, които подкрепят и завъшват диагностичния процес. С други думи, щом на рентгеновата снимка ясно се вижда, че бедрената кост е счупена, то каква е вероятността човек наистина да няма фрактура?
 
В психиатрията нещата не са толкова прости
 
Две са основните причини за това. Едната от тях е стигмата. За съжаление, в съвременното ни общество все още поставянето на психиатрична диагноза е дълбоко стигматизиращо и това може да доведе до негативни последици за живота на болния – само по себе си, настрана от ефекта на заболяването. Това е явление, срещу което лекарите непрекъснато се опитват да противодействат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: шизофрения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Фашизоффрения преди 5 години
#1, в началото на всяко изречение се поставя главна буква, дори и да е просто изречение от една дума.Ето пример за главна и малка буква: О о.За щастие това не е шизофрения, а просто неграмотност.
5
10
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Ми погледнете другарката Нинова и ще разберете какво е натрапчива шизофрение.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи глупости. Шизофренията е призната от Европейския мозъчен съвет (European Brain Council) за мозъчно заболяване водещо до психични отклонения и халюцинации. Това означава, че е органично заболяване една от теориите е, че липсва специфичен мост от неврони в хипоталамуса, което може да се установи с ПЕТ (Позитронно Електронен Томограф). Смъртта на германката Анелиз Микел е от тежка форма на шизофрения.
3
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Ми ти като гледам си поставил диагноза на 3 от 4ма българи. Или на 9 от 10 БГ шофьорите.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторът поставящ диагнозата да си свали престилката и да си даде трезва оценка гледайки се в огледалото.
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лудост.агресия.смяна на настроенията.озлобеност.склонност към физическа разправа.липса на всякаква сдържаност.