Ползи за здравето от консумацията на скир

Намалява риска от остеопороза
14
Ползи за здравето от консумацията на скир
Снимка: Istock

Ако обичате да консумирате млечни продукти и спазвате диетичен режим на хранене, може би ще бъдете любопитни да разберете какво е скир и защо да го направите част от вашето меню. Скир (Skyr) е исландски натурален млечен продукт, без съдържание на мазнини, но с много повече протеин, в сравнение с много други млечни продукти. Може да го комбинирате с плодове, да се добавя към салати, смутита, върху препечена филийка.

Подходящ е за диета, защото има малко калории, но ни осигурява важни витамини и минерали, като витамин В12 и калций. Високото му съдържание на протеини спомага да се разделим по-лесно с излишните килограми, като ни осигурява и ситост за по-дълго време.

Как още допринася консумацията му за здравето ни?

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, ето защо е много важно как се храним, дали спортуваме редовно, какви са нашите вредни навици. Консумацията на скир намалява риска от сърдечни заболявания.

Това е така, защото калцият, калият и магнезият са елементи, важни за здравето на сърцето, а скирът ни ги осигурява. Според проучване, млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Може да помогне в контрола на кръвната захар

Тъй като млечният продукт съдържа повече протеини, но малко въглехидрати, това може да помогне в контрола на кръвната захар. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до глюкоза, която клетките използват за енергия, а хормонът наречен инсулин отговаря за транспортирането на глюкозата.

Но когато не съобразим вида и количеството на приетите въглехидрати, тогава този процес не е толкова ефективен, нивата на кръвната захар се покачват, а с тях и тези на инсулина и излишните килограми се трупат.

Проучванията показват, че консумацията на протеини забавя абсорбцията на въглехидрати, което води до по-добър контрол върху нивата на кръвната захар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
10
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Почти всеки народ има някакъв традиционен млечен продукт със закваска. Най-добре е всеки да яде това, което е типично за неговия народ и регион, защото метаболитните му процеси са настроени точно за него. С безразборната консумация на чуждоземни храни само си объркваме биохимята. Резултатите са видими - особено за джипитата. Ама нали ни натрапват, че ако не ядем киноа, ами леща, сме ултрамегаизостанали...С кир или без кир - аз си ям киселото мляко.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Gaden e!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съмнявам се даже в това, че този млечен продукт е казва скир. В датския, който е близък да исландския "Y" се чете като "Ю". Така, че сигурно е скюр - с кюр! Ако сега сме загиваща нация, едно време сме били дълголетници! Страната с най-много столетници в Европа. Великият Иля Мечников, лауреат на Нобеловd премия, е предположил, че дълголетието на българите се дължи на голямата консумация на кисело мляко. А българският учен д-р Стамен Григоров, още като студент открива в Пастьоровия институт Lactob
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да ни кажат че тоя скир е по добър от едно времешното кисело млако с Булагарикус Бациликус което никъде другаде го няма. Браво бе вие вкусвали ли сте прясно мляко от крава и кисело мляко от краве мляко. Ако несте аз имам крава ще ви дам да пробате и тогава ще ви поитам кое е по хубаво. Тоя прокиш или истинското кисело мляко.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скира си е вид кисело мляко ама *** и ганьовица се мислят за много модерни и вървежни като ги пишат и приказват тия думички. Иначе и скира пуска цвик аз само да ви кажа
9
2
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
...Баба ми преди години казваше, че още нейната баба е казала, че ако в едно българско домакинство, няма чия, киноа, куркума, а вече и скир - от това домакинство нищо не става...
8
3
 
9
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
Аман от простотии, то не бе Скир, Йогурт, мъфини и кви ли не простотии. Някой замисля ли се от тези "маркетинг" ***, че имаме Български продукти - кисело мляко, сирене, баница, боза, да не продължавам. Рецепти и история от години и ако тезе продукти се правят с качество и рекламират правилно, чуждите продукти няма да има нужда да се предлагат в такива количества и с това долно пробно качество. Вземете пример от Гърци, Италианци, дори турци. Баси *** те напълниха ни с помия
7
3
 
4
 
! Отговори
булгар преди 5 години
скира практически е пасирана извара заквасена с млечно кисели бактерии, плюс в днешно време хиляда химикала - прочетете етикетите по магазините. Ако искам млечни продукти вместо скир - кеф ми извара, кеф ми 12% кисело млако или 20% заквасена сметана.
6
3
 
5
 
! Отговори
свинята преди 5 години
скир-а в българските магазини е пълна химия - не се лъжете!! ако искате скир, по-добре заквасена сметана! а най-добре лапайте свинка сланина!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
кур преди 5 години
*** ... де е нашто натурално кисело мляко бе ?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лидл го продават.
3
1
 
6
 
! Отговори
Е, и? преди 5 години
И къде да го намерим този скир? Има ли го на нашия пазар?
2
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Мише, проверяваш ли това, което пишеш? Всички млечни продукти вдигат глюкозата до кошмарни нива. Лично съм го проверил, защото съм инсулинозависим диабетик. Така че, спри да лъжеш.
1
3
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Честит, осми- Март,..Госпожо- Михаела Лазарова,....Обичам- ви!