Благотворителна кампания събира пари за първия Даун Синдром Център в България

От синдрома са засегнати 1 на 1000 деца
Обновена: 21 мар 2019 14:54 | 21 мар 2019 14:53, Екип на Dnes.bg
0
Благотворителна кампания събира пари за първия Даун Синдром Център в България
Снимка: HelpKarma

Едно на всеки 1000 деца по света е засегнато от Синдрома на Даун. Той е най-честата аномалия, която се среща сред хората, а от 2012 г. насам,  на 21 март се отбелзява Международния ден на Синдрома на Даун. През последните 7 години, основната цел на ООН  е да обясни, че хората с Даун не са болни, а просто генетично различни.

В България, преди броени дни, Сдружение “Даун Синдром България” стартира кампанията “И аз съм тук… и имам нужда от теб!”, чиято крайна цел е да създаде първия в страната център за специализирана грижа за “слънчевите деца”.

Най-голямата организация в България на родители на деца с генетичната аномалия избра да работи с HelpKarma, тъй като видя в платформата уникален за страната шанс за бързо и прозрачно набиране на средства за каузата си.

Основна цел на Сдружението през годините е да промени обществената нагласа спрямо децата с Даун и да покаже, че състоянието им не е присъда за тях и техните семейства.

Екипът на HelpKarma подпомага инициативата, като събра някои от най-талантливите български илюстратори и ги помоли да създадат по една рисунка, която да се отпечата на тениски и аксесоари и да се продава с благотворителна цел в базара на платформата. Там можете да откриете серия от тениски с уникален дизайн, както и 600 копия от книгата “Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд, предоставени от издателство Orange Books.

Цялата печалба от продадените дрехи и книги ще отиде в подкрепа на създаването на първия у нас Даун Синдром център - слънчево място, което ще промени живота на децата с допълнителна хромозома и на техните родители.

Всеки има възможност също да добави свои артикули в базара към тази кампания, или други в платформата, и да ги продаде с благотворителна цел.

Децата с Даун се отличават с деформация на части или цялата 21-ва хромозомна двойка, изразяваща се в появяването на трета хромоза. Оттам идва и терминът Тризомия 21, с който медиците описват аномалията. Това е и причината при децата да се появяват проблеми, които забавят развитието им спрямо това на техните връстници.

Да си различен не трябва да е повод за социална изолация. Важни е обществото да бъде информирано, че тези деца не са болни, а генетично различни. Те са способни да бъдат активна част от обществото и трудовия пазар, стига да им бъде помогнато и да получат възможности за развитие, адаптирани към техните нужди и силни страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари