За какво са полезни костилковите плодове?

Подобряват здравето на очите
Обновена: 26 мар 2019 21:50 | 26 мар 2019 21:50, Михаела Лазарова
4
За какво са полезни костилковите плодове?
Снимка: pexels

Няма нищо по-вкусно от сочни праскови, ароматни кайсии или хрупкави череши. Какво е общото между тези вкусни и любими плодове? Това, че в сърцевината си имат костилка. Най-общо казано тези плодове се наричат костилкови и имат някои особености, които ги правят невероятно полезни за здравето. Техните фитонутриенти забавят стареенето и се борят със злокачествените изменения в клетките и тъканите, предотвратявайки рак. Без значение какви са на цвят и вкус, костилковите плодове заслужават място в хранителния ви режим. Защо?

Костилковите плодове поддържат в норма кръвното налягане

Заради богатото съдържание на калий в състава си, плодовете с костилка са изключително полезни за здравето на сърдечносъдовата система. Този минерал играе съществена роля в изграждането и еластичността на кръвоносните съдове, правейки ги способни адекватно да изпълняват транспортната си функция. Освен това калият помага за освобождаването на излишния натрий от тялото, който при натрупване има тъкмо обратния ефект – повишава кръвното.

Помагат в контрола на теглото

Костилковите плодове са много богати на фибри. Въпреки сладкия си вкус, те са полезни в диетата и защото са бедни на калории. Препоръчително е да ги консумирате цели, а не под формата на плодов сок, защото именно фибрите в пулпата им допринасят за подобряване на метаболитните процеси в тялото.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличават вниманието, ако не си съсредоточен в изваждането на костилките, можеш да счупиш зъб. Останалото са пак безпочвени измислици стил Михаела.Моме, напиши нещо истинско и нормално!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полезни са за колекционерите на костилки!