Наредба на МЗ спъва лечението с иновативни лекарства

Достъпът до медикаментите е строго регулиран
3 апр 2019 12:15, Боряна Павлова
6

1584 гледания   |  Още видео
Преди година американска медия разказа историята на малката Емили. Момичето преборило левкимията благодарение на иновативна генна терапия. На всички изправили се лице в лице с диагнозата, тя препоръчва - "Никога не се предавайте и не спирайте да вярвате“.

Фармацевти обаче предупреждават, че заради нова наредба на здравното министерство достъпът до иновативни терапии може да се забави.

В подкрепа на иновативните медикаменти се обява и Виктор Паскалев. Мъжът е баща на дете с хемофилия.

Достъпът на пациентите до иновативна терапия обаче зависи от регулацията в съответната държава. Именно за това новите регулации за навлизане на лекарсвените продукти тревожат хора като Виктор, предавa Bulgaria ON AIR.

Според промените за да се заплати един медикамент с публични средства у нас, той трябва да бъде покрит от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Вместо досегашните 27.

"Лекарствата, които са за хемофилия което е рядко заболяване, въобще за редките заболявания много пъти лекарствата не им се финансират от здравни осигурителни фондове и това със сигурност ще затрудни навлизането на нови терапии в България", сподели Виктор.

Друго ново условие е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година.

Българските здравни фондове ще плащат нови лекарства само ако те имат положителна оценка на здравните технологии в поне една от четири големи икономики в Европа – Великобритания, Франция, Германия или Швеция.

От здравното ни министерство са категорични забавяне няма да има – тъй като положителна оценка се изисква от държави с най-високо достъп до иновации.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаете за капачките, дето ги събираме за кувьози ?
преди време организаторът се беше оплакал, че в еди - коя си болница, дарения кувьоз седи няколко месеца в мазето. А от Министерство на здравеопазването не му отговарят вече трети месец, защо е така.
След като излезе новината, благоволиха да отговорят нещо.
Та тези хора ни лекуват
Бъдете здрави и Господ да ви пази.
5
0
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 2 месеца
Тя подобна наредба забранява и лечението с коноп !!! А някъде по човешкият свят го използват за обезболяване ! Но не и у Бг- тук бялата магия трябва да съдира и кожата от гърба на болните !!!Жена ми всеки месец дава по 80 лв за лекарства при пенсия 207 лева...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези лекарства ще бъдат за СМЧ - Силно мой човек. За СМЧ ще се смятат и хората с едра пачка с €.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Верно ли бе? Че то това министерство. Не стига че не помага А и пречи! Да се закрива и да се свършва с него! Така работи групировката ГЕРБ! И тя ще се закрие!!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 2 месеца
Това иновативно лечение не е ли всъщност експеримент на производителя.Защо въобще трябва да се заплаща.По скоро производителя трябва да плаща на опитното зайче
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се, защо трябва някой простосмъртен да бъде лекуван? Щом не е племеник на министъра и не го е страх от пернишки земетресения!