11 млн. смъртни случаи от нездравословно хранене

Кои храни допринасят за заболяванията?
4 апр 2019 16:22,
4
11 млн. смъртни случаи от нездравословно хранене
Снимка: pixaBay

Проучване за 2017 г. показва, че 1/5 от смъртните случаи в 195 страни по света са свързани с нездравословно хранене, съобщават Ройтерс и Франс прес, предапоха от БТА.

Пропорцията на свързаните с неправилното хранене смъртни случаи е най-висока в Узбекистан и най-ниска в Израел. САЩ заемат 45-о място, Великобритания - 23-то, Китай - 140-о, Индия - 118-о.

Под нездравословни се разбират храните, изобилстващи на сол, захар, и преработеното месо. Всички те допринасят за сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, докато средната консумацията на здравословни храни като ядки, семена, мляко и пълнозърнести продукти е твърде ниска.

Проучването Глобалното бреме на болестите проследява тенденциите в храненето от 1990 до 2017 г. по 15 показателя.

Директорът на Института за оценка на здравето и ръководител на проучването,Крис Мъри, отбелязва, че докладът потвърждава това, което мнозина мислят от години.

"Нашата оценка показва, че основните рискови фактори за здравето, свързани с храненето, са прекомерната консумация на натрий и недостатъчната консумация на здравословни храни като пълнозърнести продукти, плодове, ядки, семена и зеленчуци", казва Мъри.

Изследването показва, че консумацията на напитки с добавена захар надвишава с десет пъти препоръчителната, докато приема на важни храни, като ядки и семена, пада под средното препоръчително ниво.

Експертите напомнят, че храненето, изобилстващо от сол, захар и "лоши" мазнини е известен рисков фактор за сърдечносъдови болест, инсулт, диабет и много видове рак.

Глобалната диета също включва по-малко от четвърт от препоръчителното количество пълнозърнести продукти - средно 29 грама дневно, вместо 125 грама, и почти двойно над препоръчителното количество преработено месо.

Изследване показва, че идеалната диета за добро здраве набляга на удвояването на пълнозърнестите продукти, варивата, ядките, плодовете и зеленчуците, като в същото време трябва да се намали наполовина приема на червеното месо и добавената захар, и ограничаването на рафинираните въглехидрати.

От 11-те милиона смъртни случая през 2017 г. близо 10 милиона са в резултат на сърдечносъдови заболявания, около 913 000 - на рак, и близо 339 000 - на диабет тип 2.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: диабетхранапроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Тия със эдравното хранене, беэсмъртни ли са? Или живнат малко повече, от другите
3
2
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Бедността е слабост и е нужна на Бизнеса - за да има работници за нищожни пари...
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, а пък онези които пасат трева са безсмъртни, простотията е доста по-сериозен проблем.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато някои измират от глад други изхвърлят храна.Нормално ли е това???