Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите

Целта е пресичане на фиктивните проверки на техническото състояние
26 апр 2019 13:46, Елка Василева
193
Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите
Снимка: СБА

Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и др. ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените технически прегледи, предвижда проект за изменение на Наредбата за периодичните прегледи. Счита се, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните проверки за техническото състояние на автомобилите, съобщават от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Същевременно с това ще отпадне изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност част I и част II. Вместо това ще се въведе т.нар. електронно персонализиране на знака за периодичен преглед за проверка. Стикерът ще има чип, информацията от които ще може да се чете чрез специални уреди от разстояние.

В този идентификатор ще бъдат въвеждани всички технически данни за ППС и за резултатите от извършения преглед, екологичната група на автомобила, номерът на разрешението за контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът, датата на прегледа, валидността му и др. Той трябва да удостоверява, че превозното средство се допуска за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР, поради което отпада необходимостта от носенето и  издаването на удостоверение за техническа изправност част I и част II.

Моторните превозни средства от категории М1 и N1 ще се категоризират в пет екологични групи. Това ще зависи от това кога са произведени, от съдържанието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове и др. Моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене) и МПС с водородна горивна клетка се категоризират в пета екологична група. А автомобилите с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, се категоризират към първа екологична група.

При персонализацията на удостоверенията за определяне на екологична група на МПС освен вписване на идентификационния номер (VIN, рама) на возилото, неговата регистрация и др. технически данни, ще се отразява и показанието на километропоказателя.

Отчитайки Стратегията на Европа за „чисти горива“, предвид която към алтернативните горива спадат и втечнен-нефтен газ (ВНГ) или сгъстен природен газ (СПГ) с проекта на наредбата е предложено моторните превозни средства, които са оборудвани с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ да се категоризират към екологична група, като проверките за определянето й бъдат извършени при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

В мотивите към наредбата е уточнено, че се предвиждат два подхода при определянето на екологичните групи. В случаите, когато определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед на моторните превозни средства, се предвижда издаване на Удостоверение за определяне на екологична група на МПС, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. Както вече стана ясно, в знака за периодичния преглед на ППС (стикера) ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, като там ще има и информация за екологичната група на МПС.

 В случаите, когато техническият преглед на моторното превозно средство е извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Браво! А ако селянина, който сваляш, на кръговото, има по-рунтави гърди от твоите? Много си ербап зад клавиатурата. Селяните вече се изучиха, и всеки има под ръка по нещо, като ходи в София.
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Словакия няма пътен данък, а прегледът е на две години.
144
24
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Една от най-смелите и заслужаваща адмирации промени. Омръзна ми изминавайки по 15-20км в града всеки ден да поемам толкова пушек, колкото от комина на печка с кю,мюр. Точно бях почнал да си представям как като се изреже някой селянин и остави димна завеса, го застигам на първото кръстовище и с шамари го вадя от колата, свалям му табелите и викам паяка да я закара в моргата.Има надежда за оправия в нашата държава.
143
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да се обединим!"И така да изметем ГЕРБ И БСП,че никога повече да не помиришат власт"---Да, бе! И да туримЕ ДОСТ и ДПС, нали!? С Лютвито Местан начело ...Или Далавери Симеонов?..., или Каракачанката? Я, да туримЕ Болния Сидеров, а?
142
2
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Скептик Споко, Скептик, Баце си знае работата. Страх ги е само от демонстрация в центъра на София, и за това софиянци са всестранно задоволени и обгрижвани.Другите-овче стадо, ще ги водят за носа с обещания, ПР акции за апартаменти, къщи за гости, политическ отговорност и др.И овчето стадо бле е ли, блее , докато овчаря го води към кланницата. А ако вдигне някой глава-лесно ще го изкарат я луд, я терорист.Виж, ако много вдигнат .... От това ги е страх.....
141
4
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Само преди дни имаше статия, как не върви бизнеса със старите коли. Ето реакцията на провителството-натискане за спиране от движение на по-старите, които едвам минават преглед, не е рентабилен ремонта и поддъжката им-за пример-само едно бутало за стар фолксвагет например, е 160 лева, а те са 4.+ други части+ ремонт.Изхода-купуване на друг, евтин, втора употреба.Това води екотакси, нови данъци, такси регистрация и др. Тоест-още пари в бюджета, съвсем легално.Номера и лични док. сменяха вече.....
140
3
 
22
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
И ние готвим революционни промени на управляващите.
139
3
 
22
 
! Отговори
това е демокрацията преди 4 години
До Чичо Кочотова е демокрацията пич - едно яко плащане на данъци, налози, таксички и пр.
138
2
 
36
 
! Отговори
Чичо Кочо преди 4 години
Айде пак стикери... Баси, колите на коледни елхи приличат... Караш си и не виждаш нищо през предния джам - само стикери...
137
3
 
24
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Tия милиони дето ББ ги обещава за това,за онова ги няма в бюджета и съответно трябва да се вземат от народа.
136
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете вече с подобни глупости за да събирате парите на хората. Винетките свързани с КАТ, Гражданската на застрафхователите също, сига и техническите и кво става , остава само и КАТ да го направят политическа полиция и да козируваме на ГЕРБ.
135
3
 
26
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
V PALMA DE MALLORCA IMA NOMERA OT 1950 GOD. FACT.KADE E BOKO.
134
3
 
35
 
! Отговори
35320 преди 4 години
Настръхвам при вяско съобщение за революционни промени, иновативни подходи и стратегии. Я, да проведем акция по пътищата "Един месец според закона". ще се окаже, че има ред.
133
4
 
41
 
! Отговори
Пак от нашия джоб преди 4 години
Най-лесно се бърка в джоба на електората с цените на това, което е монопол на държавата: тока, водата и това, което плащаме за колите си - данък, преглед, табели и т.н. И все заради европейски цени или европейски изисквания
132
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да махнат повечето автомобили, явно с цел закрепостяване. После ще сложат огради. Накрая - и вериги с гюлета на глезена.
131
7
 
35
 
! Отговори
Да се обединим! преди 4 години
И така да изметем ГЕРБ И БСП,че никога повече да не помиришат власт!И двете партии са крайно деструктивни,антисоциални и пълни с крадливи елементи.Ако се запази статуквото българинът ще стигне до просешка тояга,ще настъпи глад,смрад и мизерия!
130
7
 
41
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
Това правителство съсипа народа си тотално.чорбаджии изедници са
129
3
 
32
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Ако всичко готвено беше влязло в сила, бойколандия нямаше да съществува. Те да ги готвят, но надали ще успеят оти баце е на път да ърли за поред път пешкира - сега подбира цвета!
128
3
 
25
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Един мой професор преди години каза:"Сложи до "Попа" едно бюро и чиновник и той веднага ще намери работа на всички минаващи".
127
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прегледа ще струва по-скъпо и от самата кола. Например за трошка от 500 лева прегледа ще е 1000 лева.