10 въглехидрата за поддържане на кръвната захар

Хапвайте сладки картофи
29 апр 2019 12:07, Михаела Лазарова
3
10 въглехидрата за поддържане на кръвната захар
Снимка: istock

Не всички въглехидрати са наши врагове. Природните източници на полезни въглехидрати като плодовете и зеленчуците носят важни ползи за организма. Те са богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, които подобряват здравословното ни състояние. Те са необходими на тялото, за да изпълнява всички свои функции.

Важно е да се съобразява количеството и видът на приеманите въглехидрати, за да се поддържат оптимални нива на кръвна захар, нормален хормонален статус, здрава храносмилателна система, мозъчна и нервна функция.

Времето, в което консумираме въглехидратите, също е от значение. Сутрин и на обяд сме по-активни, отколкото следобед и вечер. Това означава, че ако ядем въглехидрати в по-късните часове на деня, тялото ни ще изпитва трудности в обработката им. По този начин нивата на глюкозата в кръвта се увеличават, а заедно с тях и рискът от диабет.

Наличието на нишесте в някои плодове и зеленчуци също ги прави по-непрепоръчителни, ако имате трудности в контрола на кръвната захар. Те повишават стойностите ѝ допълнително.

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци за контрола на кръвната захар? Вижте в следващите редове.

Зеленчуци, бедни на нишесте

Сред тях са карфиол, броколи, зеле, спанак, тиквички, аспержи. Съдържат въглехидрати, но фибрите в състава им взимат превес, което е добра новина. Те имат свойството да понижават не само кръвната захар, но и холестерола. В допълнение тези зеленчуци изобилстват от антиоксиданти, които потискат възпалението в тялото. Ако се чувствате подути и имате газове, причината може да е в консумацията на зеленчуци, съдържащи нишесте.

Тиква и сладки картофи

Тиквата и сладките картофи съдържат много сходни вещества. Те са препълнени с бета-каротин и калий, както и множество фибри. Въпреки сладкия си вкус, те не повишават рязко кръвната захар. Бедни са на калории и са особено полезни в спазването на диети за отслабване. Много по-полезни са от обикновените картофи, които съдържат нишесте и които имат висок гликемичен индекс.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
ше уморите некой човек с тия съвети, айде си гледайте малко в ръцете кво пишете
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрият начин да поддържате кръвната захар в норма е да намалите въглехидратите. Има достатъчно хранителни режими, които целят точно това.Колкото до картофите (какъвто и вид да са), информацията в статията е просто грешна. Картофите съдържат сложни въглехидрати, но готвенето им превръща сложните въглехидрати в тях в прости. Колкото по-дълго ги готвите, на толкова по-прости въглехидрати се разбиват.
1
5
 
12
 
! Отговори
Джибра преди 4 години
За поддържане на кръвната захар и промилите в норма се препоръчват гроздова, кайсиева, крушова и други плодови напитки, а за почитателите на ферментирали въглехидрати с високо съдържание на нишесте - водка и уиски.И освен това на последната снимка има портокали, а пък пише за банани.