10 фактора, повишаващи риска от рак на кожата

Не носите слънчеви очила...
2
10 фактора, повишаващи риска от рак на кожата
Снимка: Pexels

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е изложена на вредното влияние на атмосферните условия и слънцето през цялата година въпреки облеклото. Откритите части на кожата могат да бъдат поставени в риск от вредните влияния на околната среда, както и нашите действия.

Кои са факторите, които повишават риска от увреждане на кожата, дори рак?

Някои козметични продукти

Много антистареещи козметични продукти, както и такива против акне, действат като изтъняват горния слой на кожата. Това я прави по-уязвима и податлива на увреждания.

Парфюмът

Въпреки че звучи странно, парфюмите също могат да се окажат вредни за кожата. Местата по кожата, които сте напръскали с парфюм, са по-податливи на слънчево изгаряне. Това е така, защото в парфюмите се съдържат масла, които ускоряват процеса на изгаряне и препичане на кожата.

Лекарства

Медикаменти за акне, като изотретоноинът например, могат да увеличат риска от бързо слънчево изгаряне. Той прави не само кожата по-уязвима, но и някои вътрешни органи – бъбреци, черен дроб, полова система.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До UuuuVeПрозрачните пластмаси пропускат ултравиолетовите лъчи, ако нямат специално покритие.
1
0
 
4
 
! Отговори
UuuuVe преди 4 години
Проверете преди да пишете, повечето прозрачни материали не пропускат UV лъчи, това включва и автомобилните стъкла.Висока пропускливост на UV лъчи имат кварцовите кристали или кварцово стъкло без примеси.