Безплатни дерматологични прегледи днес в цялата страна

Над 3,5 милиона случая на рак на кожата по света годишно
15 май 2019 10:20,
6

Из цялата страна днес ще се извършват безплатни дерматологични прегледи. Те са част от Националната кампания за профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2019", в която страната ни е редовен участник вече 14 години. В нея се включват 34 страни с много кабинети, в които се правят безплатни прегледи.

Повече от половината от хората, които са забелязали проблеми по кожата, отлагат да отидат на преглед. Над 30 000 починали от рак на кожата е можело да бъдат спасени.

Д-р Валерия Матеева от „Александровска болница“ е националният координатор на "Евромеланома" за България. Тя сподели в ефира на "България сутрин", че трябва да се следи внимателно състоянието на бенките.

"Ракът на кожата е изключително често срещан. Всяка година има повече от 3,5 милиона случая по света, от които 100 000 са меланомен рак на кожата, който е един от най-злокачествените тумори при човека. В България точна статистика не се провежда", обясни д-р Матеева пред Bulgaria ON AIR.

"Евромеланома 2019" има за цел да се изгради именно статистика за Европа и вече ще може и България да е част от европейската карта.

Кампанията се провежда за 14-а поредна година, а нашата страна винаги се включва. Днес отново ще е така, като на сайта на "Евромеланома" има информация за всички кабинети в страната, които предлагат безплатен преглед.

Матеева представи брошури, които се раздават на пациентите за самостоятелен преглед.

"Тук точно е описано как могат да се прегледат. Кои са съмнителните бенки - тези, които променят цвета, размера или формата си, които са различни от останалите, които са неравни, сърбят, отделят секрет или кръв", каза д-р Матеева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 4 години
А можеШЕ да обявите ДА БЪДЕ др.ЦЯЛА седмица-поне!Но нали да отчетем дейност пред EU,пък че било по български....т.е.само на приказки...
4
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да яхте го написали поне вчера.Днес,докато човек прочете новината и да намери време да отиде,и то поглеж се мръкнало.Няма кой да мисли!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го включат в годишните профилактични прегледи щом е толкова страшно и готово, а не само да отчитат дейност.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
винаги казвате нещата " след дъжд качулка ". явно на лекарите не им се работи чак толкова, и то - безплатно, но пък се отчита дейност . а и някой лев от НЗОК, нали ?
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Довечера в 20:30 да го бяхте съобщили това за безплатните прегледи.