Детското здраве трябва да е приоритет, трябва стратегия!

Проф. Генчо Начев: Често се плаща за ненужни неща
17 май 2019 21:21,
2
Детското здраве трябва да е приоритет, трябва стратегия!
Снимка: Pixabay

Здравеопазването не спира да протестира. Правителството отпусна милион и 700 хиляди лева за педиатрична болница, за педиатрите и за реалното остойностяване на медицинските услуги.

"Протестите са право на всеки в една демократична държава. Но важното е как се решават проблемите, които са предизвикали протестите. Детското здравеопазване трябва да бъде приоритет. Трябва да има стратегия за детското здравеопазване. Трябва да има превенция и профилактика. Никой не е успял да реши глобален проблем като работи на парче. Не може да се отчита преминал болен, когато няма система. Често се плаща за неща, които не са били правени или нужни", коментира директорът на болницата "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.


Проблемите на педиатрите стари, решение - няма!

Проф. Начев обясни, че парите за възнагражденията на медиците са вързани с печалбите от техния труд.

"Ако трудът им не поскъпне, няма как възнагражденията им да пораснат. Дълговете на болниците се натрупват, когато се лекуват безотказно болните. Това се случва в държавните болници. Трупат се от спешни неосигурени пациенти, които не могат да бъдат върнати. Няма политически консенсус по проблемите на здравеопазването. Напротив – поддържа се статуквото. Медицинските дружества трябва да имат статистика какви специалности се желаят и кои са слабо търсени", подчерта медикът пред

Bulgaria ON AIR

.


НЗОК изпълни част от исканията на педиатрите

По негови думи все повече млади хора получават инфаркт. "Това е феномен в цял свят. Причините затова са много – стрес, нездравословен начин на живот, неглижиране на заболявания, обездвижване. Всичко това води до увеличаване на броя на инфарктите в глобален аспект", отбеляза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
закривай преди 4 години
Акъл трябва, за да се състави стратегия ...