Болка в задната част на коляното? На какво се дължи?

Причините може да бъдат няколко
29 май 2019 19:07, Eкип на Puls.bg
1
Болка в задната част на коляното? На какво се дължи?
Източник: Reuters
Сложната анатомия и биомеханика на задната колянна област, както и наличието на множество структури, които могат да бъдат източници на болката, затрудняват диагностичния процес. От своя страна забавянето или неподходящото лечение в най-добрия случай може да не навреди, но по-често са случаите, в които състоянието се влошава в една или друга степен.
 
Най-честите причини за поява на болка в коляното са туморни образувания, увреди на мускули и сухожилия, лигаментарни увреди (на връзките), засягане на нерви или съдове, които преминават по съседство в областта. Чести причини за болка в областта на коляното са засягането на т. нар. бурси - торбовидни структури, изпълнени с малко количество синовиална течност.
 
Бурсите са разположени на много места в човешкото тяло (предимно около ставите), където се осъществява движение между две равнини. Чрез тях се разделят едни от други повърхностите на различните структури - костите от прилягащите върху тях мускули или сухожилия (дълбоки бурси) или кожа и движещите се под нея сухожилия (повърхности бурси).
 
В областта на коляното се намират значително количество бурси, които могат да бъдат източник на оток и болка. Физиологичната роля на бурсите е да намаляват триенето между движещите се структури при флексия и екстензия (сгъване и разгъване) на ставата.
 
Класическата кистична увреда в задната област на коляното е Бейкерова киста. Тя е резултат най-често на хернииране (излизане) на синовиалната мембрана през задната капсула на ставата, както и при излизане на ставна течност в анатомичната бурса. Най-често се разполага от вътрешната страна на задната колянна ямка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този грозник според мен си е чист гей.