6 начина да намалите нивата на инсулина, за да отслабнете

Придържайте се към 5-6 малки хранения за деня
31 май 2019 02:15, Михаела Лазарова
9
6 начина да намалите нивата на инсулина, за да отслабнете
Снимка: Istock

Един от най-важните органи в човешкото тяло е панкреасът. Той е свързан със секрецията на хормона инсулин и с теглото ни, храносмилането, регулирането на кръвната захар. В частност инсулинът регулира нашия метаболизъм и е пряко свързан с апетита и съхраняването на мазнини.

Когато се храним нездравословно, страдаме от хроничен стрес, водим заседнал начин на живот, нивата на кръвната захар се покачват. Тогава панкреасът секретира по-голямо количество инсулин, който да регулира нивата на захарта. Но високите му стойности са причина за трупането на излишни килограми.

Ако искате да отслабнете е важно да контролирате нивата на инсулина. С няколко малки промени, може да подобрите общото здравословно състояние и фигурата си.

Спортувайте поне по 30 минути на ден

Редовната спортна активност (особено тази с висока интензивност) като бягане, фитнес, йога и други е началото на вашата промяна, когато искате да регулирате нивата на инсулина. Тялото използва глюкозата за енергия, което помага и за редуциране на хормона.

Следвайте диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на протеини

Въглехидратите са основен източник на захар, също така задържат и излишни течности в организма. Следователно те най-много повишават нивата на кръвната захар и инсулина. Намаляването на въглехидратите и повишаване консумацията на протеини може да помогне за редуциране на телесното тегло, повишаване на енергийните нива и корекция в нивата на инсулина. Храни, богати на протеини, включват птиче месо, агнешко, телешко, немазно свинско, яйца, риба, ядки, извара.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: спортдиетаинсулин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Биохимик преди 4 години
Инсулинът е анаболитен хормон и активира синтеза на въглехидрати (гликоген) и мазнини (триацилглицероли и холестерол). Неговата секреция се стимулира след хранене с въглехидрати (при хипергликемия). Високата секреция на инсулин води до напълняване.
7
0
 
3
 
! Отговори
Още нещо от липазата преди 4 години
Естествено редуцирането на нивата на инсулина не означава, че пак може да се тъпчете :D Освен това в статията е казано да се увеличи консумацията на белтъци и да се намали тази на въглехидрати, което няма да има съществен ефект върху секрецията на инсулин. По-добре е да проучите кетогенната диета, при която се консумират около 85% мазнини, 10% белтъци и 5% въглехидрати (Не си спомням точно процентите). Но за отслабването винаги важи правилото да ядеш по-малко отколкото изразходваш.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** скептицизма... Има един ензим дет са вика Хормон-сензитивна липаза. Инсулинът, аджеба, е хормон, който в случая се явява инхибитор на дадения ензим (Добрутру сватя! Може и да сте чували, че инсулинът е главният анаболите хормон, а липазата е катаболитен ензим). Ролята на тая липаза е да мобилизира натрупаните мазнини и да ги използва за енергия, когато е необходимо. Оттук следва, че инсулинът възпрепятства изразходването на натрупаните мазнини и благоприятства натрупването на нови.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак да питам тук "знаещите" слепи последователи на модни течения, без грам мозък в главите - къде и кой научно доказа, че "високите стойности на инсулина са причина за трупането на излишни килограми.".Цитати от ФБ, диетични форуми за фитнес г.лупаци и женоря не са достоверен източник.Дайте да видим на кое ново гуру се осланяте.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде спрете със здравните съвети от хора без образование. Застрашавате здравето на доверчиви хорица.
3
1
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
"Въглехидратите са основен източник на захар"Пак някой "топ" специалист е писал балалайки.Захарта е основен източник на въглехидрати.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли да се посочи кой учен и в кой научен труд е доказано, че повишанане нивото на инсулин води до напълняване?
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които не се тъпчат като *** не са дебели като ***. Работи безотказно пробвано е.