Лекари спасиха родилка, изпаднала в кома по време на раждане

Майката и бебето са добре, благодарение на медиците
4 юни 2019 08:00,
12
Лекари спасиха родилка, изпаднала в кома по време на раждане
Снимка: Pixabay

Медици от Пазарджик спасиха родилка, получила изключително рядко срещано усложнение и изпаднала за минути в кома. Критичната ситуация била неочаквана и само отличната организация в болницата и светкавичната реакция на екипа довели до щастлив край, разказа началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Илиян Траянов.

29-годишната жена постъпва за второ раждане след нормално протекли и първа, и втора бременност, без придружаващи заболявания, само с пукнат околоплоден мехур и 2 дни преносване.

В Родилната зала изненадващо развива амниотична емболия – състояние, срещано веднъж на 20-30 хиляди раждания, според някои статистики на 80 хиляди, а смъртността при него достига до 80% в световен мащаб. Пациентката получава задух, гърч, сриват се критично кръвното и сърдечните тонове, посинява, изпада в кома.

Веднага е повикан реаниматор – д-р Живко Динев, който интубира и прави животоспасяващи манипулации. За няколко минути жената е без сърдечна дейност и без дишане, бебето също остава без кислород, но е спасено със спешно секцио.

Проявява се и ДИК синдром – спира кръвосъсирването, а кръвта на родилката руква отвсякъде – от абоката, от интубационната тръба, от всички прободни места. Започват вливания на кръв и кръвни продукти, приложен е и много скъп медикамент за съсирване. Овладени са и последвалите по-леки усложнения. Повикан е и национален консултант – проф. Екатерина Учикова.

С общи усилия майката е върната към живота. Вече сяда, храни се сама, до края на седмицата вероятно ще бъде изписана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Бог да ги пази! преди 4 години
Дано няма усложнение за детенцето, защото и секунди са критични за малкия бебок при липса на кислород. Много често при такива усложнения, комата и този гаден ДИК синдром, детето получава трайни усложнения на мозъка, детска церебрална парализа и умствено изоставяне. Бог да ги пази и двамата.
11
0
 
3
 
! Отговори
no name преди 4 години
Абе първия анонимник - какво секцио те гони бе? Засечката не се е случила, защото са я били приспали за секцио и не са могли да я събудят. Жената не е постъпила за планирано секцио по нейно желание, отишла е за нормално раждане, след като два дни е преносила бебето и са й изтекли водите. И в родилна зала става мазалото. А за да спасят бебето в последствие са направили спешно секцио. Чел-недочел и се изказва....гьонДобре, че всички са живи и здрави. И браво на лекарите за адекватната реакция!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имала е дни за живот. Добре че не е била в 5 градска че щяха да кажат че се преструва. Като оня дето умря след изписването си пред вратата на болницата. Браво на докторите за бързите действия иначе си отиваше. Все по малко са такива доктори повечето са с купени дипломи и незнаят какво да правят в такива случаи.
9
0
 
9
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
Бог да пази жената и детето, лекарите да са живи и здрави! Господ дано помогне на Бълария, че да излезе и тя от комата.
8
0
 
6
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Да оточня, че това е държавната болница в Пазарджик и лекарите там са леко казано "не високо платени". Моето дете се роди там и бях доста доволен от лекарския и медицинския състав!
7
3
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Разбира се че е важно , че е приложено скъпо лекарство, това е напомняне на бъдещи родилки и роднини, да не ходят в болницата без достатъчно джобни. Най-вироятно е че са извън клиничните пътеки и подлежат на доплащане.
6
0
 
30
 
! Отговори
Даниела преди 4 години
Браво! Такива новини искам да чета! Да се знае, че има лекари - добри професионалисти!
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34654567"Браво! Бърза и адекватна намеса, която говори за висока степен на професионализъм."Ще си позволя да ти дам един съвет - недей да изказваш мнение в нетрезво състояние.
4
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтини. Такива неща се случват всеки ден.
3
0
 
16
 
! Отговори
34654567 преди 4 години
Браво! Бърза и адекватна намеса, която говори за висока степен на професионализъм.
2
2
 
30
 
! Отговори
Аз преди 4 години
"приложен е и много скъп медикамент за съсирване" - изключително глупаво изказване, колкото и да е скъп, става дума за човешки живот.
1
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами секциото вече за нищо го нямат. наслагат им упойки, приспят ги , а после тичат да ги събуждат. добре,че всичко е завършило добре !