Как да се храним след обострен гастрит?

Що е то диета номер 1А?
6 юни 2019 22:39, Eкип на Puls.bg
3
 Как да се храним след обострен гастрит?
Източник: Reuters
Диета номер 1 е предназначена за хора с хронични заболявания на стомаха и дванадесетопръстника. Що се отнася до диета номер 1А, тя е преходна диета, прилагаща се 7 до 10 дни при остри или обострени гастрити, язвена болест или след коремни операции.
 
Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, съпроводено с болки и парене зад стернума (гръдната кост). Възпалението може да се предизвика от краткотрайно или хронично въздействие на увреждащи фактори и се дели съответно на остър и хроничен гастрит.
 
Пролетта е времето на острите гастритни кризи, което се дължи най-често на храна. Това състояние се лекува успешно чрез медикаменти и диета. Диетата е от особено значение след остър гастрит.
 
Диета номер 1А е част от лечебното хранене. Тя включва течно-кашави храни, предимно млечно-яйчени пюрета, кремове с брашно и нишесте, пасирани меса като пилешко, телешко, зеленчукови пюрета, сокове и компоти. Изключени са всички дразнещи за стомаха храни като домати, пикантни храни, горчица, лимонови и оцетни дресинги, шоколад, мед, пържени храни и т.н.
 
Диетата се характеризира с ниска енергийна стойност, ограничени количества готварска сол и храни, които увеличават стомашната секреция (дразнещите храни). Много студените и горещи ястия не се препоръчват.
 
Целта на диетата е да щади стомашната лигавица, като се ограничават химичните и механичните дразнения. В диетата се съдържат достатъчно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
От. 10, години пия сода и нищо ми няма. :-)
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам хроничен гастрит.Ям най-вече месо на скара - кюфтета, кебапчета, шишчета, пържоли. Пилешки, свински и агнешки - всички ям!Също шопска салата с ракия или водка!Много добре ми се отразява на гастрита!Става ми лошо от фабрични изделия - като форнети. Също пържено ядене в заведения със съмнителна хигиена.