По-малкото раждания правят съхранението на стволови клетки все по-важно решение

Интервю с Вили Пеева, CEO на МЦ "Афродита", официален представител на най-голямата тъканна банка в България - "Future Health"
Препоръчан материал | 17 юни 2019 15:46,
По-малкото раждания правят съхранението на стволови клетки все по-важно решение
Вили Пеева, изпълнителен директор на МЦ "Афродита", официален представител на "Future Health"

"Future Health" е първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки и най-голямата банка във Великобритания и България. Създадена през 2002 г., нейната програма за частно съхранение е една от най-големите програми за банкиране на кръв от пъпна връв в Европа.

Под ръководството на Вили Пеева от 2009 г. насам услугите на Future Health за съхранение на стволови клетки се разширяват в цяла България, което води до все по-големия растеж на "Future Health". И не само това - тя ръководи и медицинския център "Афродита", който за тези 10 години също разширява своите профилактични услуги за диагностика. Такива примери са пускането на неинвазивни пренатални тестове VISION с най-голяма точност и програма за скрининг на новороденото Outlook - тест, който анализира състояния за лактозна и глутенова непоносимост, глухота, предизвикана от медикаменти, както и горчив вкус.

За да разберем малко повече за условията за съхранението на стволови клетки във "Future Health", динамиката на пазара и избора на семействата в България, разговаряме с Вили Пеева.

Коя година е основана Future Health?

Future Health е основана през 2002 г., което я прави първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа. Днес тя остава най-голямата банка за стволови клетки в страната. В момента България има население от почти 7 мил. души и раждаемост от 1-2  раждания на една жена, което прави важно предоставянето на  висококачествени услуги в частното банкиране на стволови клетки за новородени.

Изпълнителен директор сте на МЦ "Афродита" - официален представител на "Future Health" за България. Каква е връзката между двете?

МЦ Афродита и Future Health имат тясно сътрудничество, основано на опит, доверие, стабилност и резултати. Ние  получаваме трансфер на знания от най- добрата и акредитирана банка в Европа , което ни позволи да започнем нашата дейност по предлагане на услугата съхранение на  стволови клетки в България.

Къде има лаборатории "Future Health" и с какви акредитации разполага?

Future Health има централно съоръжение във Великобритания и  Швейцария, като съхранението се извършва и на двете места. Нашите съоръжения са получили най-много акредитации от международни организации, включително: Американска асоциация на кръвните банки (AABB), HTA, MIRA , GLP, GMP, IATA, Swismedic, OFSPA, SGMP, SFOPH, BS 2013 , IATA SDR , добри производствени практики на Световната здравна организация (ДПП) за учрежденията в кръвта, ISMS (Система за управление на информационната сигурност), а освен това имаме и сертификат ISO 9001: 2008.

Какви видове стволови клетки съхранявате?

Съхраняваме кръвта от пъпна връв - хемопоетични клетки, тъканна тъкан от пъпна връв - мезенхимни клетки, и стволови клетки от млечен зъб. Освен съхранението на стволови клетки, на семействата се осигурява и лечението с тях при необходимост и до определен размер.

По-малкото раждания правят съхранението на стволови клетки все по-важно решение
Източник: Future Health

Какви други частни банки за кръв от пъпна връв са активни в България? Какви обществени банки за кръв от пъпна връв има в България?

В България има 9 частни и 1 публични банки за кръв от пъпна връв.

Приблизително колко раждания се случват ежегодно в България?

Понастоящем всяка година в България се раждат около 50 000 бебета. Това е страшно ниска раждаемост. Представяте ли си, че преди няколко години тя беше около 110 - 120 000? Това прави услугите ни особено важни за бъдещото здраве на семействата в България.

Колко от пазарния дял контролирате в България?

По официални данни на Изпълнителната агенция по трансплантация за банките за съхранение на стволови клетки,  пазарният дял на "Future Health" в България е около 50%.

Пазарният дял на брой съхранени проби в България расте или намалява?

Съхранението на кръвта от пъпна връв в България се разраства бързо през последните няколко години, като едновременно  с това се повишава осведомеността сред родителите и въвеждането на достъпни планове за ценообразуване. Обемът на съхранение на Future Health е нараснал многократно през последните пет години.

Също така, има и скорошно пренасочване на важността към частното банкиране,  при което ползите от съхранението се разпростират не само върху бебето и братята, но и към родителите, бабите и дядовците, осигурявайки покритие срещу всички условия за лечение на стволови клетки (собствени клетки + донорни клетки).

Как хората могат да научат повече за Future Health или да използват услугите за съхранение на кръв и тъкан от пъпна връв?

Future Health присъства в над 75 държави на 6 континента. Нашият уебсайт www.future-health.bg е изчерпателен и позволява на хората да научат повече за нашите услуги и възможности.

Имиджова публикация

Още от