Произвежда се повече фалшиво сирене, отива в детски градини, училища...

Не минава през магазинната мрежа и се открива по-трудно
Обновена: 10 юли 2019 09:15 | 10 юли 2019 09:12,
209


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.

Още по темата

"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
4
 
! Отговори
Държавата преди 4 години
Апвайте си го....
145
0
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Ако се забранят имитиращите продукти ще се увеличат цените в потребителските кошници и процента на инфлацията.От там прага на бедността ще се вдигне.Тогава статистиката ще покаже неработещата икономикаИ накрая ще са виновни пенсионерите и работниците.То и сега е така.Сутринта работодателите обявиха, че ако се вдигне тока за бита ще падне промишленият.Но не казаха с колко ще вдигнат заплатите и пенсиите.Или ще спестят за нови жилища, коли и екскурзии????
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е контрола тука?
143
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо - цената не може да бъде евтина! Евтин е продуктът, а цената е ниска. Второ - цената изобщо не може да е ориентир, защото не са малко и имитиращите продукти с висока цена.
142
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям пълната забрана на хидрогенираните мазнини в млечните изделия. Това което ядем ни убива. И ако дори нямаш възможност да избереш, защото те лъжат с етикетите, какво ти остава? Ако ти го дават в детски градини, училища, болници, ресторанти, как можеш да се предпазиш? Никак.
141
0
 
12
 
! Отговори
висок преди 4 години
Оставете фалшивото сирене и кашкавал.... в училището да нас откриха сирене в тебешира с който пишат на черната дъска!
140
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвор за производителя и специална полиция по качеството на храните. В Португалия има такава полиция и за сравнение храната е в пъти по-добра от тази в Испания и от тази в България. Не са по образовани,хуманни и интелигентни от българите, затова не е оставнено на самосъзнанието на капиталиста. Има закон и такива санкции , че не им и хрумва да нахакат палмото масло в сиренето или кашкавалите си. Количеството захар в детските храни също скоро регулираха със закон. На зло куче, зла тояга
139
0
 
24
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Ама как да не са виновни "управниците", като при липсата на контрол, дори да си купуваш скъпи млечни продукти, пак има вероятност да ядеш отрови! То е цинично и жалко да си купиш сирене за 15-20 лв., а да се окаже, че ядеш палмово масло! И не е само това - колко от истинските сирена, кашкавали и кисели млека в търговската мрежа са от истинско прясно мляко и колко от сухо мляко!? Какъв е проблема всичко да е обозначено на етикета, така, че да имаш право на избор!????
138
0
 
18
 
! Отговори
Балканска култура преди 4 години
Който ми трови децата Господ да му вземе душата!Мили производители да знаете че има правда.Рано или късно всеки си плаща греховете.
137
4
 
18
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До Анонимен 144Да, точно пък управляващите са ви виновни, че всички по веригата не сте хора. Поне 90% от този народ са абсолютни отпадъци - нямат грам човещина. Що за звяр трябва да си, за да даваш на децата, а и на друг човек, тези отрови, само и само да натрупаш печалба или колкото да си вземеш заплатката на работник?! Трябва съвсем да си опериран от съвест.
136
1
 
12
 
! Отговори
ЗЗЗЗЗ преди 4 години
Всички лекари казват недей яж това,недей онова,а всъщност ни тровят с най етините маргарини,сирена и т.н /когато си в болницата естествено,и те го вижда,ама нишо не правят. Да се чудиш да ги *** ли или кръщаваш....
135
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшиви храни, фалшиви политици, фалшиви избори. Кой мисли за народа? Да мислат само да го стрижат с данъци и такси, ГО, нови цени на всичко.
134
2
 
25
 
! Отговори
Балканска култура преди 4 години
Сами си тровите децата.След 30 години тези деца ще дадат фира.Но *** не чатка от тези неща.На *** му дай да пие,краде и псува!
133
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХЛЯБ,СИРЕНЕ,КИСЕЛО МЛЯКО ПРОИЗВЕЖДАМ ВКЪЩИ.ПРОИЗВЕЖДАМ ЗАЩОТО НЯМАМ ГРАМ ВЯРА НА БГ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.ПРОСТО НЕ КУПУВАМ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ.
132
0
 
33
 
! Отговори
,.,.,. преди 4 години
За съжаление в държава където институцийте са ИМИТИРАЩИ,няма как хранителните продукти да не са.
131
3
 
29
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Само да направим едно бегло сравннение Добитака преди 1989 беше минумим 10 пъти повече от сега.... Имаше три вида сирена . Всяко беше от 100% мляко беше задължително зряло месеци за да стигне до пазара. Капитализма другарки и другари дами и господа е това.... Нищо де нали има банани
130
2
 
17
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Начина за справяне с проблема е лесен.Всички търговци да се задължат да поставят на витрините подробна информация за съдържанието на продукта.В това число и % на сухо мляко.Забрана на НЕчисти млечни продукти в дет.градини и училища като тези нарушения се КРИМИНАЛИЗИРАТ и нарушителя получава ефективна присъда........ама първо ни трабват държавници
129
3
 
15
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Такива при лошият "комунизъм" отиваха в затвора . Не ,че беше възможно да се случи въобще защото престъпници капиталисти нямаше. Разберете капиталиста е престъпник и ще направи всичко за да увеличи своята печалба. Нашата колония пък работи само за тях.
128
1
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
До GИма една статия - Внимание! Ето кои фирми ни продават фалшиви кашкавал и сиренеАз просто изкопирах резултатите от там.
127
4
 
2
 
! Отговори
G преди 4 години
До Охобохо сухото мляко не е проблем!