Произвежда се повече фалшиво сирене, отива в детски градини, училища...

Не минава през магазинната мрежа и се открива по-трудно
Обновена: 10 юли 2019 09:15 | 10 юли 2019 09:12,
209


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.

Още по темата

"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Средна заплата беше около 250 лева, но много хора взимаха и до 500 лева заплати, това бяха миньори, някои строители на национални обекти." Това е така,но имаше случаи и месеци когато в завод "Кл.Ворошилов",настройчиците достигаха до 1000лв,а спойвачките-монтьорки до 550лв.Бил съм на 45-дневна бригада,където мазачи ,които се подписваха с ХХХ ,вземаха аванс 450лв.Тогава строяха двата дълги блока на Цариградското облицовани с камък почти срещу The mall
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бях домакин в ТКЗС-то.Взимах 80лв заплата и построих къща и купих две коли.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е мизерия, факт е, че дори след 30 години по всеки повод се водят дебати за социализма, ако беше толкова лош този социализъм колкото го изкарват демократите никой нямаше да го споменава и да си спомня за тези времена.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искам да си купя истинско сирене, ама на етикета не пише "истинско сирене" пише си марки. Сега някой ще кажат "гледай цената" ама то и в сиренето за 20лв могат да сложат растителни продукти и да печелят от тези които гледат цената.
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализът не си е занимавал, при социализма хората живееха нормално, но хората не искаха да живеят нормално ами искаха да живеят богато, затова сами смениха социализма с демокрацията. И сега някои хора живеят богата и ядат качествени френски сирена.
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз в Кремиковци през 1985 година взимах 830 лв с премиите, вредните и нощните. Бях началник смяна в ПСВ, Стан-1200.
80
5
 
1
 
! Отговори
Поздравления преди 4 години
До Анонимен 56При демокрацията и капитализма умните и кадърните изкарваме много пари и си купуваме скъпо качествено сирене, само простите и некадърните са бедни и купуват евтино фалшиво сирене с химияПо-добре не би могло да се каже!
79
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 66Аз бе, другарю. Бях стругар в ЗТМ-Радомир, което вие демоКрадците унищожихте.И не съм бил подгъ зурник като теб и Еднокнижния ти Вожд, нито съм членувал в БКП като вас.Точно си бил настървен комунист от ДС щом си взимал такава заплата като стругар.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца нямаше интернет. А сега, другарят Бойко Борисов ни пусна и интернет.
77
1
 
8
 
! Отговори
77, преди 4 години
За Боженци тутакси се съгласявам - киселото им мляко е чиста гола вОда, например.
76
1
 
11
 
! Отговори
Sergo преди 4 години
До 77, верея, данон, меглеПроблема е че тук става въпрос на прескачане на правилата. Не са по магазините а директно към градини и училища. Което само по себе си за мен е престъпление както за тези които го правят така и за долниците които го позволяват. После говорят - ама защо оплюват българия и защо бягат.... е *** ли сте бе...
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие още със социализма ли живеете, гербави и социалистически тр.олове?Той отдавна си замина и от 35 години виновни за настоящото дередже са както хората, които само мъркат и нищо не правят,така и управляващите от тогава до сега, които са част от котилото на някогашните социалисти.Нищо по-ново и различно не са.Та-за некачествената храна, която се продава у нас по магазините вина имат контролните органи и никой друг!Но понеже те са обвързани с хора от властта,чийто бизнес е с храни, не работят!
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лошо да уточните все пак за кой соц говорите.250 лв беше заплатата през 60-те години.През 80-те аз също взимах около 650 лв. Бях миньор в ГОРУБСО-Мадан.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71- Искаме имената на мандрите "менте" !!!Мога да ти кажа две със сигурност - Боженци и Жоси
72
1
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Аз бе, другарю. Бях стругар в ЗТМ-Радомир, което вие демоКрадците унищожихте.И не съм бил подгъ зурник като теб и Еднокнижния ти Вожд, нито съм членувал в БКП като вас.
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Средна заплата беше около 250 лева, но много хора взимаха и до 500 лева заплати, това бяха миньори, някои строители на национални обекти. Трудовият чивек беше на почитХоди се прегледай.
70
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма нямаше части за голф, а сега при демокрацията във всеки сервиз се намират части за голф.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните..."- Искаме имената на мандрите "менте" !!!
68
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65При социализма сиренето беше само с връзкиНе само сиренето.Детските обувки бяха с връзки, бетона беше с връзки, пружините за легло бяха с връзки, някои цигари бяха с връзки и т.н.Телевизори, перални да не говорим.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средна заплата беше около 250 лева, но много хора взимаха и до 500 лева заплати, това бяха миньори, някои строители на национални обекти. Трудовият чивек беше на почит, не лихварите и банкерите. 250 лева при соца по покупателна способност е като днешни 5 хил лева, ако не и повече.