Произвежда се повече фалшиво сирене, отива в детски градини, училища...

Не минава през магазинната мрежа и се открива по-трудно
Обновена: 10 юли 2019 09:15 | 10 юли 2019 09:12,
209


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.

Още по темата

"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До до 55//Може за първи път да го чувате защото не е вярно,но когато една лъжа бива повторена стотици пъти ,тя се превръща в истина.Освен това таки лъжи са насочени към съществата с минимални когнитивни и аналитични способности
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде блее държавата с всичките и министерства, администрации, агенции, комисии, та да ни пробутват опасни храни? За какво плащаме данъци?! За един приятел питам.
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64При соца с 420 лв заплата...Че кой взимаше 420лв тогава бе другарю?
63
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма сиренето беше само с връзки, но хората не го знаеха, защото вестник Работническо дело не пишеше за това понеже тогава нямаше демокрация и свобода на словото.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 55Айде леко навсякъде да е имало овче сирене!Аз се чудя защо като имаше толкова кози защо никъде нямаше ни козе мляко, ни сирене.Кози имаше много, това е факт.
61
1
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"При така омразния на герберастите соц (нищо че са до един бивши комунисти),имаше над 1 000 000 крави и овце и само 2 вида сирене - краве и овче.Но и двата бяха истински."Овцете бяха на 11 000 000,а освен това имаше и сирене смес.Кашкавалите бяха два"Витоша" и Балкански,но имаше и Троянско синьо сирене.Нека някой да обясни защо няма млечен сладолед,а само така нареченият сметанов.Но пък сега има десетки видове колбаси направени от ***,защо е по изгодно да се правят колбаси с месо на 60 г
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца с 420 лв заплата можех да си купя 260 кг сирене, при това истинско.При демокрацията с 950 лв заплата мога да си купя 70 кг сирене, при това без гарантиран произход.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имитирането на природата с знания придобити в рамките на 50 години, захвърляйки вековни традиции при производство и желанието всеки да плщска до като го заболи корема остро ще довежда до все повече и повече фалшификати. Навсякъде бълват реклами "направи нещо добро, подпиши" с логото на поредната банка. Взимаш кредит, копуваш фалшив кашкавал, а после връщаш като за истински.., мноого хубаво
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца нямаше немски киндери а сега от всяка бензиностанция можеш да си купиш немски шоколадени киндери.
57
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Американците си пласират в България палмовото масло и ГМО продуктите и народа се радва на евтиното канцерогенно сирене.Пълна забрана за вноса на палмово масло в България.Алчниците с мандри за отровно сирене на съд.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаре да ви питам защо внасяхме 450 000т сухо мляко от Украйна като сирнито беше истинско?
55
2
 
12
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
За първи път чувам че при соца сиренето било с връзки.Имаше навсякъде и струваше - краве 1.60лв/кг и овче 1.80лв/кг.И беше сирене.
54
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията и капитализма умните и кадърните изкарваме много пари и си купуваме скъпо качествено сирене, само простите и некадърните са бедни и купуват евтино фалшиво сирене с химия. Капитализмът с демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по добра.
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До40. И аз съм в България но сиренето ми е от Бавария. При соца. Такава екстра нямаше.
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Виновни са: 1. Путин2. Паметникът на Червената армия3. 45 години социализъм4. Жан Виденов5. Русофилите6. Румен РадевАбсолютно!Много правилно си ги подредил.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА сирене имаше ама ако имаш връзки.ТПри соца сирене имаше за всеки, при демокрацията има химия за всеки, а който е богат и има пари може да си позволи скъпо вносно.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45щом хората купуват и производители и търговци правят печалби значи така е най добреВиж как си схванал нещата.Хората купуват фалшивите ,,сирена" по 2,50 килограма.Аз не ги купувам.Но кой съм аз?Като хората искат евтино - има евтино.Аз отивам в семейната мандра и си купувам скъпо.
49
10
 
3
 
! Отговори
Виновни са: преди 4 години
1. Путин2. Паметникът на Червената армия3. 45 години социализъм4. Жан Виденов5. Русофилите6. Румен Радев
48
3
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Човече значи цифруте дето ги пишат тука трябва да се умножат минумум по 10 и пак няма да са дори близо до истината! само 300т за първите 5 месеца! Абре то една единствена мандра за месец може да произведе над 2000т млечни продукти бре! Вие за 5 месеца всички мандри в българия само 300т! Ай сиктир бре "драги" ми министре! Моя 5 годишен син рабира милиарди пъти повече от земеделие и производство на кашкавал отколкото тебе!! Маа.ви да ....
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съсипаха я тая държава!