Частните здравни фондове ще конкурират НЗОК

Всеки сам ще решава къде да се осигурява здравно
16 юли 2019 11:08,
34

Право на избор на пациента, по-голяма конкуренция, прозрачност и по-високо качество. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев това са предимствата в новия здравен модел, който той предложи.
Още по темата

Ще работи ли новият модел на здравно осигуряване?

Сред идеите му е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска, която ще остане в размер на 8% от дохода на всяко осигурено лице. Предвижда се и частният здравен фонд да трябва да набере над 500 хил. осигурени лица, за да получи лиценз.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен.

"В предложенията на Кирил Ананиев няма нищо ново. Подобен модел за демонополизация на НЗОК беше разработен и преди повече от 10 години. Тогава 5 дружества трябваше да поемат част от парите, Касата отпадаше изцяло и оставаха само частни фондове", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Според бившия директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков готвените промени безспорно биха били крачка напред.

"Хубавото в случая е, че идеята е НЗОК да остане. Тя ще има ролята на буфер, тъй като част от гражданите няма да потърсят новите частни фондове. С подобен проблем се сблъскахме и когато трябваше да се записваме при личните лекари. Много хора останаха без медицинско обслужване", отбеляза медикът.

Записването във фондовете ще е напълно доброволно. А онези, които не се запишат никъде, автоматично ще останат към НЗОК.

Министерството на здравеопазването е проучило моделите във Франция, Испания, Холандия и Израел. Здравноосигурените лица трябва да имат достъп до спешната помощ, до планова медицинска помощ, да могат да избират в кои лечебни заведения ще се лекуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
5 преди 4 години
Щели да се конкурират !? В България конкуренция няма , а и самото явление е една фикция за заблуда на масите ! Къде има конкуренция ? В електроснабдяването , ВиК ,съобщенията , мобилните оператири , зеленчуковите пазари ...НИКЪДЕ! И сега ще е така - нови структури с нови офиси , лимузини , заплати ,секретарки ....и нови оше по -високи цени на услугите !Това е положението ! Другото е измамата !
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкуренцията ще се състои в това,кой ще купи по-големи лимузини и оформи по-луксозни офиси от НЗОК
30
0
 
4
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 4 години
И СЪС СИГУРНОСТ КРАДЦИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някои държавници много им допада да работят за частници сякаш частниците по добре могат да се справят от тях и имат повече база и опит да го измислят по добре от тях включително и по света от където черпят опит като пътуващи по обмяна на опит и не се човъркат на едно място докато седнат.
28
0
 
7
 
! Отговори
Е преди 4 години
някой се чудеше от къде ще се финансират партиите като падне субсидията - ето от къде - от фондовете - иначе - лиценз йок
27
0
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
Да, бе пак ли ще назначават милионери? Това ще е като пенсионните фондове - взимат ти паричките и те убеждават, чт имат 5% доходност. Само дето забравят да кажат, че имат и 5% такси и резултата е , че в най-добрия случай партидата ти нараства с толкова, колкото си внесъл!
26
2
 
2
 
! Отговори
Тровят с ХЛОР преди 4 години
" Да се иска помощ от армията за РАСТРЕЛ на виновните за отравянето на милиони БЪлгари с хлор токсични канцерогенни течности продавани от ВиК вместо питейна вода.Използването на химически оръжия за ликвидация на БЪлгарската анция трябва да се прекрати..Виновните са описани от МВР вкл описани са корумпирнаи от РЗИ и ВиК."Препоръката е от охранатана БЪлгария отгоре.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25 доходността не е 450 лв, след като за цялата година съм платил 1000 лв !!! проста сметка: дал съм 1000 лв за годината, но са натрупани 450 лв, останалите 550 лв фонда ги е загубил.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен20Доходност 450 лв. но във вид на дялове,а не в реални пари.Стойността на тези дялове много бързо може дъ бъде изкуствено понижена,до стойност два или три пъти по-ниска от посочената!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път няма да ни набутват насила при мутрите. Не може да бъде!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съобщението на хакерите завършва с ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ Е УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛО, А КИБЕРСИГУРНОСТТА ВИ Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ, КАКТО И ЦЯЛАТА ВИ ДЪРЖАВА ...... искам Горанов и Борисов да коментарат това.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълните глупости на Ананиев няма да видят бял свят.Този "специалист" доказа, че е напълно некомпетентен.А когато го назначаваше Тиквуна за министър, го изкара най-големият мениджър.Та кой ли в това правителство и този парламент имат акъл.
20
0
 
6
 
! Отговори
Вредител преди 4 години
Единственото предимство, което може да получи здравеопазването в момента, ще е ако Бойко по една или друга причина, ритне този Ананиев към селото му. Тогава ще има глътка въздух за болните и болниците.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЗПО в УПФ в частни пенсионни фоднове: за 2018 год: при внесени 1000 лв, натрупани са около 450 лв, оснаталите за чиста загуба, а според фондовете - "постигнали" са отрицателна доходност ! същото ще се случи и с частните фондове за здравно осигуряванепоредния грабеж или ново КТБ
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателЧастен пенсионен фонд Топлина-на Ковачки.За какво мислите ги използва ? Да ги умножава в полза на вложителите и бъдещите пенсионери или за безлихвен и с нищо необезпечен заем от собствените си работници,които един ден най-вероятно няма да получат нищо срещу направените вноски.
17
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Събирам мераклии за регистрация на нов здравен застраховател "Олимпик Здраве", регистрацията ще се направи в Кипър. За баламите - не правете асоциация с кипърския Олимпик, дето завлече миналата година едни 180 милиона.
16
0
 
13
 
! Отговори
ДА преди 4 години
А защо не помислите,докога пенсионер,който има фирма и е здравно осигурен по принцип от държавата- трябва втори път да се осигурява здравно-по закон!?!?Тази втора осигуровка-къде отива!?Говоря за самоосигуряващи се,не за трудови договори!Докога това?В коя друга държава го има,а!?Изедници ниедни!
15
0
 
21
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Кажете ми за частните пенсионни фондове бе хора,какво стана с тях?!Па тогава да говорим за поредния законен начин на ГРАБЕЖ....
14
0
 
17
 
! Отговори
уйковото преди 4 години
Като знам какви крадци са нашите държавници,за частниците просто не ми се мисли.Поставена им е цел да се унищожи населението на тази страна и стриктно го изпълняват.Само,че и те не са безсмъртни и ще бъдат заличени от историята,след като няма да има такъв народ и спомен за него.Не им
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния грабеж на Мафията!Абе тез като са много умни защо постоянно се чудят как да ни грабят?Решението е много просто-който е работил,вноските да си влизат по лична негова сметка и да се лекува както намери за добре!Бачкам аз по 12 часа на ден ,удържат ми осигуровки и нямам право да се разболея и да вземам болнични,докато през същото време по болници,лекарски кабинети и спешни помощи е задръстено от тумби индийци неплащали и една стинка през живота си за нищо!