Вменяват вина на българите, че не даряват органи

Пак сме в начална позиция след отказът на Австрия за трансплантации
8 авг 2019 17:30,
18

Отказът на Австрия да извършва трансплантации на пациенти от други страни, сред които и България, е връщане в изходна позиция на страната ни, посочи Владимир Томов от Асоциацията "Алианс на хората с редки болести".

Още по темата

29-годишната българка Илияна Христова беше последната с трансплантиран бял дроб във Виена след двегодишна пауза, тъй като Австрия преустановява операциите за чужденци.

Още преди месеци от Австрия отказаха да оперират български пациенти, припомни Томов. От думите му стана ясно, че никога не е подписвано споразумение за трансплантации на петима българи на година, нуждаещи се от нов бял дроб с Австрия. Имало е само преговори.

По думите на Томов България трябва да потърси и други перспективи, като откриването към други държави в света, които са подготвени да извършват трансплантации.

Факт било обаче, че България не предоставя на Евротрансплант необходимия брой органи, за да бъде пълноправен член.

"Вменява се вина на българите, че не са склонни да даряват органи. Това не е вярно. Българите са точно толкова склонни, колкото и испанците, които са номер едно по трансплантации", каза Георги Костов от Асоциация "Пулмонална хипертония" пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът според него бил в капацитета за обработване на донорски ситуации.

"В цялата страна би трябвало да има екипи, които да работят, когато има донорска ситуация и те да могат да реагират адекватно във всеки един момент", допълни събеседника си Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Илиана преди 4 години
По-добре много, ама много да се наблегне на профилактиката. Трансплантациите са много важни за определени болести, но нека се обяснят на хората и колко време трае една трансплантация и кога се налага ретранспалнтация, както и много често придружаващите тежки странични реакции от придружаващото лечение. И тогава и пациентите ще полагат усилия за здравето си и профилактиката.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да искате да се заплаща донорството? Ами ако вие или ваш близък имате нужда?Аз казвам да се заплаща за донорство, а не реципиента да заплаща. На мен ако ми предложат да ползват моите органи при естествена или инцидентна смърт срещу определена сума, бих се замислил. Само една трансплантация в Австрия на бял дроб струва 90 000 ?.?? И се чака с години.Така както предлагам аз държавата вместо да ги дава тези 90 000 ?, евентуално би могла да се сдобие с два-три годни ТРУПА!!
11
4
 
2
 
! Отговори
Нр ви е срам преди 4 години
Как може да искате да се заплаща донорството? Ами ако вие или ваш близък имате нужда? Кого да обезщети, умрелия ли? Роднините му ще го върнат ли? Ми така те сами се превръщат в търговци. Ако на вас ви се наложи и ви поискат стотици хиляди да платите отделно от операцията само за органа? Нали затова се нарича даряване, иначе щеше да е продажба.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато за донорство не се заплаща, така ще е.Така ще се пресече и нелегалната продажба на органи. Но ЕС, поддържа тази доходоносна контрабанда. От Брюксел и медицинските организации трябва да се замислят върху това.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам че патриотарството пак е напънало *** къмпани.Хубаво бе сладури вие казвате че Австрия се държи цинично като ви отказва трансплантации защото не дарявате органи.Добре ми да си представим обратното австрийците не даряват органи а идват и се лекуват в България където им трансплантират дарени от българи такива и накрая не остава за българските пациенти, вие това щяхте ли да го търпите и два месеца.Щяхте *** друг път.
8
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Аэ глеям да ги чистя, а те искат да се въэпроизвеждат, нагли човеци бе еиииъъ
7
0
 
10
 
! Отговори
пироговец преди 4 години
Министърът на болестите , сенилният дядо счетоводител спешно се нуждае от трансплантация на мозък , ама липсва донор . Проф. Малушев има огромен опит , квалификация и сертификат от ЦПЗ за такива високоспециализирани дейности . Парите за операцията да се носят на гишето при д-р Марков.
6
17
 
2
 
! Отговори
SG преди 4 години
На ден умират по няколко човека по пътищата на България, най-вече млади, глупави и имащи се за безсмъртни момчета. Защо да не си дарят органите и не спасят по поне 1 човешки живот?!?Това ограничено Българско племе, дето живее още в Турския свят, дали някога ще разбере ползите от даряването на органи?Водещи сме по смъртност на пътищата, водещи сме по отрицателен прираст на населението, водещи сме по емигрирали хора, защо да не можем да сме водещи по даряване на органи от безумно загинали?
5
0
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Абе има един синковец след всяка смърт с мотор пише за някакви донори. На статията ли да вярвам или на синковеца ?
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сме велики "българия" дали култура на Света! Защо ние не си правим трансплантациите при наличието на тази наша "култура и вековно развитие"! На приказки силна на дела - една голяма газирана вода! От всякъде ще ни ритат защото повечето нашенци са с нереално високо самочувствие!
3
2
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
След като цялата БГ е продедена на чужди капиталисти и интереси от държави като САЩ и Израел- сега почнаха да продават и органите на хората като човешки части - и всичко това -да обслужва богати дърти милионери в чужбина!! Бялата Мафия прави огромни пари изнасяйки човешки части на черно!!
2
1
 
29
 
! Отговори
циник преди 4 години
Вменяването на вина , отговорности и задължения е в основата на манипулативното поведение ! Целта на гнусните търговци на човешки органи е финансовата изгода - ПЕЧАЛБАТА , скрита зад маската на солидарността , взаимността зад която надничат алчно- хищните им вълчи мутри и корпоративни интереси.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даряваме нашите животи за 700 лева на месец, тези евровампири и органите ни искат!