5 признака на ниски нива на серотонин

Наричаме невротрансмитера хормон на щастието
11 авг 2019 20:47, Михаела Лазарова
1
5 признака на ниски нива на серотонин
Снимка: istock

Понижено либидо, проблеми със съня, телесната температура, мигрена... това са само част от неразположенията, които подсказват за занижени нива на серотонин. Наричаме невротрансмитера хормон на щастието. Когато той е в норма, ние сме усмихнати. От друга страна, рядко бихме свързали някои знаци с неговия дефицит. Вижте някои от тях.

Апетит за сладкиши и тестени изделия

Знаем, че консумацията на въглехидрати, като сладки лакомства и нишестени храни, косвено оказват влияние върху синтеза на серотонин. Когато нивата на щастливия хормон са със спад, апетитът ни за тези не толкова здравословни храни се повишава. Тук трябва да добавим нещо и за триптофана, който тялото ни не синтезира, но е много важен за серотонина.

Него си набавяме чрез храната, като млечни продукти, месо, риба, ядки и т. н., като той се съдържа и във въглехидратите. Когато си набавим достатъчно триптофан, тялото ни секретира и серотонин.

Но не бива да забравяме, че много от храните, които съдържат глутен, водят до „пристрастяване“ към тях.

Нарушения в паметта

Серотонинът е много важен невротрансмитер за нормалната когнитивна функция. Според изследвания неговите нива, когато не са в дефицит, могат да подобрят когнитивната способност. Най-значителното му действие е в консолидацията на паметта – превръщането на краткосрочната памет в дългосрочна.

Ето защо се смята, че когато има недостиг на серотонин може да се наблюдават подобни проблеми с паметта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има доза истина в статията.