Пациенти ще могат да подават сигнали за липсващи лекарства

Те ще се приемат на moeto-lekarstvo.com
Обновена: 9 сеп 2019 23:35 | 9 сеп 2019 23:10, Анисия Иванова
5
Пациенти ще могат да подават сигнали за липсващи лекарства
Архив: Булфото

Сигнали за липсващи лекарства в българските аптеки вече могат да подават пациенти на новия сайт в интернет - moeto-lekarstvo.com, съобщи Ваня Добрева - председател на сдружението "Хипофиза", и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

Сайт е създаден от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, което ще изпраща получените сигнали за липсващите лекарства до Изпълнителната агенция по лекарствата.

Сигналите за липсващите лекарства може да се подават и анонимно от пациентите. При липса на дадено лекарство е добре да се изчака 24 часа, тъй като е нормално в дадената аптека да я няма цялата наличност от лекарства и е необходимо определено време, за да се достави лекарството, обясни Добрева.

Тя уточни, че лекарствата, за които пациентите може да подават сигнали на новия сайт, са само тези от позитивния лекарствен списък. Това са лекарствата за домашно лечение и пациентите може да ги купят от аптеките, обясни Добрева. Тя каза, че като пациентска организация, ежедневно получават сигнали от пациенти, че в аптеките липсват определени лекарства.

Създаването на новия сайт е честна и прозрачна инициатива, която трябва да бъде подкрепена от обществото, заяви Пенка Георгиева от пациентските организации "Заедно с теб".

Тя каза, че и към техните пациентски организации постъпват сигнали за липсващи лекарства и "пациентите изразяват съмнение, че голяма част от тях са предмет на паралелен износ". Много е рисково, че пациенти си купуват липсващи лекарства от хора - от интернет, без да знаят при какви условия те са съхранявани, коментира Георгиева.

Марияна Александрова от сдружението "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" каза, че най-често у нас липсват инсулини и инкретини /лекарства за диабет тип 2, които са най-иновативните, но и най-скъпите/.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4-------------------------------Когато почнете да им плащате по европейски.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за липсващи знания и умения у доктори, кога ще можем да подаваме сигнали?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за дръпнати продавачки в Марешки да докладвам е ли
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малка стъпка за човека голяма за човечеството
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това да не е по случай 9/9?празник по български.