Нова идея: Молове, таксита, летища – с дефибрилатори

Ще трябва да се обучи населението да борави с уредите
26 сеп 2019 07:26,
36
Нова идея: Молове, таксита, летища – с дефибрилатори
Снимка: архив Reuters

Нова идея предвижда на всички публични места като метро, молове, летища, съдилища и дори в таксита и големи фирми да се поставят автоматични външни дефибрилатори, обеща председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя участва в кръгла маса по темата, организирана от БЧК.

Целта е да може максимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в спешно състояние - като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване намалява с 10-12% с всяка минута. Дефибрилаторът може да възстанови сърдечния ритъм. Идеята е апаратите да се ползват и от немедицински лица и ще се мисли как голяма част от населението да бъде обучено, пише "24часа".

“У нас от сърдечен арест умират около 10 хил. годишно. Голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3 - 5 минути от инцидента, шансът за оцеляване е над 50%”, обясни проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

Идеята за поставяне на дефибрилатори е повдигана многократно досега, последно през 2013 г.

Към момента единственото обществено място, което има външен дефибрилатор, е Физическият факултет на Софийския университет. В три бази на Планинската спасителна служба също има поставени дефибрилатори, като почти всички спасители са обучени да работят с тях, каза директорът на службата Емил Нешев и уточни, че апаратурата е придобита чрез дарения.

Всички нови линейки, с които в момента здравното министерство обновява спешната помощ в страната по линия на големия инвестиционен проект на стойност 163 млн. лв., също са снабдени с дефибрилатори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Велес преди 4 години
-Абе,тая булка, депутатката, Гербаджийката, чини ми се е объркала дефибрилатор с епиолатор....
33
0
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
В дискотеките задължително! Че там има сериозни рискове за младежта. Пият, друсат се, бият се. Мдаааам. И в сладкарниците, че там баби реститутки ходят много и трябва ги пазим.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кого ли му светна крушката.Това вече го има почти навсякъде и наистина спасява човешки живот.
31
1
 
2
 
! Отговори
Д.Дариткова преди 4 години
Образование: Магистър по медицина от Санкт Петербургския медицински педиатричен институт. Специалист по педиатрия и обща медицина. Магистър по Здравен мениджмънт от Медицинския университет в София.Професионален опит: Народен представител от 2009 г., председател на Комисията по здравеопазване в 41-то и 43-то Народно събрание.Преди избирането й за депутат през 2009 г. е общински съветник в Смолян.Работи като титуляр на практика за първична медицинска помощ. Да си скъса дипломата.
30
2
 
1
 
! Отговори
WOW преди 4 години
В чужбина съм виждал на доста обществени места да има - явно има смисъл. Особено в Монако има почти през 200 метра, който е ходил знае.
29
1
 
3
 
! Отговори
Каракольо преди 4 години
Некой ще си помисли ,че е уред за масаж на пети....
28
1
 
5
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
За да ползваш дефибрилатор трябва да си дипломиран лекар, да имаш екип, да можеш да поставиш диагноза и да има последваща лекарска намеса. Нали ще убиеш човека ако сбъркаш.Аман от администратори които само пишат закони...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите идеи ще напълнят старите бездъни джобове на ненаситните политици за съжаление с нашите пари. Оставка .
26
1
 
4
 
! Отговори
До Жо преди 4 години
Защо ти е линейка,всеки е шил копче.Да закриват болниците,ще се оправяме сами.
25
1
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ОЧАКВАЙТЕ и други гл/пави идеи!Например, да се поставят скалпели, за да си правим операции на апендицит в полеви условия. Виждаш, на улицата някой се гърчи. Режеш му корема, махаш апендикса и викаш линейка да го зашият.
24
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Дефибрилатор ,цена 2975,08лв.Далавера брат.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дефибрилатор не се използва в много редки случай и само при искане от лекър в определената ситуация.
22
2
 
4
 
! Отговори
За такъв народ такъв преди 4 години
буй. Да, но ние продължаваме да се свиваме и да им търпим простотиите, хора без здравна култура в случая решават здравни въпроси. Така се получава, когато некомпетентни се занимават с неща които не разбират.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като за начало да сложат по един в линейките, пък после да мислят за моловете. Простотията на управляващата администрация придобива небивали висоти.
20
2
 
6
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Koй ще я окаже тази помощ, нали трябва да си компетентен и другото което е, ако се окаже некомпетентна помощ после на оказващия ще му се ... мамата. ***, разбиха здравеопазването и сега всеки ще лекува ближния си! Бах б.клуците човек.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина някой хора са гледали прекалено много филми.Дефибрилатор се ползва всъщност МНОГО рядко и то се използва основн когато пациента изпадне в сърдечен арест. Нещо което случаен минувач няма как да знае или да направи диагноза по външни белези.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те една лепенка не могат да си сложат правилно ще ползват дефибрилатор...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече виждам как от новото поколение се базикат с тези уреди за личен кеф...
16
1
 
10
 
! Отговори
Лоша идея преди 4 години
Млада госпожица с истеричен припадък в мола. Идва загрижен гражданин и я изплющява с дефибрилатора, което й спира сърцето и тя умира.Две дечица си играя с дефибрилатора. Едното пуска 300 волта ток през главата на другото...
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХммЯ ми кажи къде ги видяхте понеже аз живея в Мюнхен от 3 години и за първи път чувам дори за подогна глупост.