Признаци, че ви липсва калий

Мускулните крампи са характерни не само за дефицита на магнезий, но и на калий
27 сеп 2019 03:00, Михаела Лазарова
5
Признаци, че ви липсва калий
Снимка: istock

Калий е изключително ценен минерал за здравето. Той участва в жизненоважни процеси в тялото, помага в провеждането на нервните импулси в мускулите и сърцето, контролира кръвното налягане, регулира храносмилателната система.

Ако страдате от дефицит на калий вероятно ще усетите някои неприятни симптоми, характерни за недостига на този минерал. Ето кои са те.

Диетата ви е лоша

Това не е симптом, но е потенциален рисков фактор за дефицит на калий. Когато не се храните правилно, консумирате преработени храни и полуфабрикати, основното ви меню са бързите храни, това може да създаде условия за дефицит на калий. Необходимо е да балансирате диетата си и да наблегнете на продукти, които съдържат ценния минерал. Сред тях са зеленчуци, тиква, банан, едамаме, бели и сладки картофи, червено цвекло, доматен сос, боб, диня.

Мускулна слабост

Когато нивата на калий са ниски, ще почувствате слабост в мускулите, сякаш не издържат тежестта ви. Това се случва заради електролитния дисбаланс вследствие на дефицита на калий. Мускулната тъкан не получава нервни сигнали от нервната система, което поражда затруднения дори в най-естествените движения на тялото. Възможно е да са налице и крампи.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: диетамускуликалий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново измислици на некомпетентни драскачи. Престанете със съвети за диети, здраве, лекарства, т.к. може да навредите на някой. Първо завършете медицина!
2
0
 
38
 
! Отговори
някакъв доктор преди 4 години
От масово рекламиране на употреба на магнезий сега следва калият.Не пийте какво да е ,защото може да си навредите.Тези неща се определят след лабораторно изследване и препоръка на лекар.Утре може да ви кажат,че имате крампи и от липса на стронций или обогатен уран.
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
da