Важни витамини и минерали за силен имунитет

Вижте освен витамини А, Е и селен, от какво се нуждае тялото ви през есента
4
Важни витамини и минерали за силен имунитет
Снимка: Istock

Есента и зимата имат своя чар, но извън красотата на тези два сезона, дебнат настинки и грип. Посрещайки ги знаем, че е важно да се погрижим за имунитета си, набавяйки си някои важни витамини и минерали, чрез полезни храни или хранителни добавки (преди прием на добавки се консултирайте с лекар).

Вижте освен витамини А, Е и селен, от какво се нуждае тялото ви през есента и зимата.

Цинк

Цинкът е мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, подпомага възстановяването на тъканите, балансира хормоните и поддържа доброто храносмилане и силен имунитета.

Недостигът на минерала може да се усети като слабост, умора, чести настинки. Храни богати на цинк са спанак, говеждо месо, боб, морски дарове, тиквени семки, ядки.

Витамин D

През есенно-зимните месеци, рискът от дефицит на витамин D значително се повишава, тъй като през зимата не се излагаме така активно на слънчевите лъчи. Този дефицит от своя страна повишава риска от депресия. Витамин D ни помага да усвояваме и метаболизираме основни минерали, които са важни за правилното развитие на клетките и регулира имунната система. Всичко това е важно, за да бъдем в добро здраве. Витаминът може да си го набавите, консумирайки млечни продукти, яйца, гъби, черен дроб, по-мазни риби.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези съвети са повече вредни, отколкото полезни, особено давани от некомпететнет човек.
3
0
 
2
 
! Отговори
Лумпел преди 4 години
И да довършим - пиенето на ДВОЙНИ и повече дози нанася по-големи вреди, отколкото ползи.Пиенето на синтетични витамини също не е идеалния случай, тъй като организма "отвиква" да ги извлича от храната(там са с по-ниска концентрация, по-трудно усвояеми).Трябва да давате "почивка" от пиенето на аптечни витамини по ред причини(1 седмица на месец или два пиене, според проучванията).Да обобщим: Витамините са важни за други процеси, но не са пряко свързани с имунитета.
2
0
 
1
 
! Отговори
Лумпел преди 4 години
Поне проверявайте фактите... Според последни изследвания витамините не влиаят на простудните заболявания или инфекциозните. Изследването беше върху голяма група(150 000 ако не се лъжа, медицински лица и студенти по медицина).Ггрупата приемала ДВОЙНИ дози витамини в продължение на година бяха показали минимално подобрение в устойчивостта - 1% по-малко заболели. Тия с нормални дози - същото ако не са пили. Тия дето са пили ДВОЙНИ, нямат разлика с другите преди 6-тия месец...
1
3
 
1
 
! Отговори
В юнашкото муеко преди 4 години
го има всичко това, затова всичките ми приателки (и приятели) са здрави като бикове. Наздраве!!!