Как тялото ни реагира на различните видове стрес?

Време е да промените нещо
22 окт 2019 23:00, Михаела Лазарова
1
Как тялото ни реагира на различните видове стрес?
Снимка: istock

Всеки иска да води спокоен живот без стрес. Според учени, стресът може да има и ползи, да ни изведе от зоната ни на комфорт, да ни помогне да се развиваме. Разбира се има различни типове и не всеки от тях може да има мотивиращо действие. Различните степени на стрес могат да причинят положителен или отрицателен ефект, като:

  • Положителният отговор на тялото ни в напрегнати моменти – нормална част от нашето развитие, характеризира се с кратки увеличения на сърдечната честота и леко повишаване на нивата на хормоните.
  • Допустим стрес – активира системите за предупреждение.
  • Токсичен – нанася сериозни вреди.
  • Как тялото ни реагира на тези типове?

Интензивен стрес

Той е един от най-често срещаните. Обикновено е предизвикан от събитие, промяна, премеждие. Така например, конфликт с някого, грешка в работата, интервю за работа, изпит и т.н.

Правилното количество интензивен стрес може да стимулира стволовите клетки в мозъка и така да подобри неговата функция. Според учени, дефицитът на стрес може да доведе до скука и депресия.

Епизодичен интензивен стрес

Когато интензивните стресови ситуации са чести, те се наричат епизодични. Това е когато изпитваме притеснения за дребни неща, негативните емоции надделяват. Това води след себе си умора, главоболие, отслабване на имунитета.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: тялоздравестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
путин преди 4 години
а как тялото реагира на различните видове секс?