5 причини за пърхот, които ще ви изненадат

Не се храните здравословно
23 окт 2019 09:06, Михаела Лазарова
4
5 причини за пърхот, които ще ви изненадат
Снимка: istock

Според популярното схващане, пърхотът се причинява от сухота в скалпа, заради която кожата започва да се лющи. Някои хора са убедени, че шампоанът им пресушава кожата на главата и е в основата на появата на пърхот. В някои случаи това може да се твърди по отношение на някои съставки в шампоана, към които имате непоносимост. Но определено измиването с шампоан, който е подходящ за вашата кожа е добре за косата.

Кои всъщност могат да са причините за поява на пърхот, които нямат нищо общо със сухия скалп?

Не измивате добре косата с шампоан (или не изплаквате)

Последователите на теорията, че шампоанът е вреден за косата цялостно, може би няма да останат доволни, но шампоанът не вреди на косата. Ако го ползвате по-често от необходимото или в него има агресивни за вашата коса и кожа съставки, той може да причини дискомфорт и пърхот. Изключването на шампоана от рутината за измиване на косата и заместването му с алтернативни продукти може да има негативен ефект.

Шампоанът има свойството да отмива натрупалия се себум по скалпа, който блокира нормалните функции на кожата и причинява пърхот и раздразнение. Ако скалпът не се измива добре с шампоан (или не се изплаква добре), това е предпоставка за лющене на образувалите се люспи.

Чувствителни сте към собствената си микрофлора на скалпа

По кожата на главата ни живеят гъбични микроорганизми, които са естествена част от микрофлората на кожата. Когато по някаква причина те започнат да се размножават и да увеличават броя си, можем да почувстваме раздразнение, да се появи пърхот или по-сериозни кожни проблеми. Една от възможните причини за пърхота ви може да са именно гъбичките.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кожакосапърхот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 4 години
аз от три години не ползвам шампоан и нямам пърхут,а преди това много.Използвам душ гел,той също се пени и измива косата но не е вреден за кожата,обаче лятото ходя на луга и кал на солниците и това е основното природно лечение срещу пърхут,няма по-ефективно(поне аз не съм открил)а съм ползвал много видове.За тези,които се интересуват-мажете косата и натърквате в скалпа лечебна кал смесена с луга(те са си комплект в солниците)маската стои 30-40минути и измивате,моментален резултат,ама щипе
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече взехме специалност и по дерматология, браво
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гъбична инфекция на кожата на главата е пърхута и има едно лечение почти завинаги казва се джин джира и съставката му е цинк перитион има го в аптеките! Мажеш се три пъти за месец, като трябва след мазане да преспиш и на другия ден се измива!