Какво трябва да знаете, ако сте на нисковъглехидратна диета?

Не прекалявайте с бекона
29 окт 2019 08:45, Михаела Лазарова
5
Какво трябва да знаете, ако сте на нисковъглехидратна диета?
Снимка: Istock

Ако спазвате нисковъглехидратна диета или по-рестриктивния вариант – кетогенната диета, със сигурност ограничавате приема на въглехидрати и наблягате на мазнините, протеините и зеленолистните зеленчуци. В дългосрочен план този начин на хранене помага за намаляване на теглото и корекция в стойностите на някои кръвни показатели, допринасяйки за овладяването на диабет, кръвно налягане, хормонални дисбаланси.

Кетонна (кето) диета

В стремежа си да постигнете целите си обаче е възможно несъзнателно да допускате някои грешки, които може да имат негативен ефект върху здравето. Внимавайте с тях. Вижте кои са най-често срещаните от тях.

Не ядете достатъчно зеленчуци

Ако се притеснявате, че някои зеленчуци ще ви попречат в спазването на диетата, грешите. Да, те са изградени предимно от въглехидрати, но не са същите, каквито са тези в сладкишите, десертите, захарните изделия. Зеленчуковите въглехидрати са полезни и е добре да бъдат акцент в режима ви. Зеленчуците са богати на минерали и фибри, които допринасят за подобряване на цялостното здраве и овладяване на метаболитните и хормонални проблеми.

Не се страхувайте от плодовете

Плодовете са с по-високо съдържание на захари и прости въглехидрати, но това не означава да се лишавате от тях. Те заслужават място в диетата ви, защото съдържат големи количества антиоксиданти, витамини и минерали, от които организмът има нужда. Фибрите в плодовете също са от изключително значение за функциите на храносмилателната и отделителната системи.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От плодове се пълнее.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С началото ня отоплителния сезон нивата на финни частици се повишават толкова, че ви е достатъчно едно кросче пред блока и ще се почуствате заситен, по-евтина и ефективна диета няма
1
2
 
6
 
! Отговори
Нищо нетрябва преди 4 години
да знаем. Диетите са за хора със сериозни заболявания , ама като чета как нещо се препоръчва и после след години тотално се отрича, доверявам се на организма си. Щом нещо ти се хапва, или обратното, има причина. Едно знам - с нищо не трябва да се прекалява, колкото и да се препоръчва от хранителната индустрия.08718