За какво подсказва състоянието на устните ни?

Усещане за парене в устните може да подсказва за дефицит на витамин В12
5
За какво подсказва състоянието на устните ни?
Снимка: istock

Обикновено обръщаме внимание на всякакви други части на тялото, но не и на устните, когато става въпрос за здравословното ни състояние. Устата обаче може да подскаже за различни заболявания или състояния, които се случват в тялото ни без да подозираме. Обърнете внимание на устните си, проследете какъв цвят са и какъв вид има кожата им. Може да разберете много за състоянието на организма си.

Сухи устни

Всеки е изпитвал проблема със сухите устни през студените зимни месеци или в горещините през лятото. Но когато проблемът е системен и се появява без видима причина в атмосферните условия, той може да подсказва за дехидратация в тялото. Обърнете внимание дали не изпитвате и сухота в устата поради намалено отделяне на слюнка, сухота в крайниците, намалено отделяне на пот. Това са признаци, които са характерни за дехидратацията.

Напукване в ъгълчетата на устните

Нацепването или напукването в краищата на устата е често срещан проблем, който е много неприятен и болезнен. Причините могат да са много. Една от най-опасните е предраково състояние, причинено от промени в кожата на устните, предизвикани от прекалено излагане на слънце. Нарича се актиничен (слънчев) хейлит, който ако не бъде лекуван може да доведе до рак на кожата. В повечето случаи обаче се оказва безобиден и базиран на алергична реакция към UV-лъчите.

Ъгловият хейлит е състояние, което наподобява слънчевия хейлит, но при него няма люспести петна и лезии отвътре, които разграничават едното от другото състояние. При ъгловия хейлит причинителите са гъбички, липса на хранителни вещества, автоимунни заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: кожаустниалергии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спаднали устни показват остър хилауронов дефицит.
2
0
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
То и ако си набиеш пластмаса в устните най-вероятно пак ще пари. Лаичестки го казвам само, вие сте "експертите".
1
0
 
6
 
! Отговори
кифла преди 4 години
а устни джуки тип дък фейс, целувката на кобрата и др. показват малоумие, ниско самочувствие и най-вече хищност към мaлоумни батки с кинти