5 ползи за здравето от магнезия

Намалява кръвното налягане
13 ное 2019 09:32, Михаела Лазарова
4
5 ползи за здравето от магнезия
Снимка: istock

Всеки минерал е важен за здравето. Магнезият е един от незаменимите минерали, които участват в голям брой процеси в тялото. Той лесно се губи, за съжаление, което може да повлияе на редица системи и функции.

Най-добрите източници на магнезий са листните зеленчуци, ядките, пълнозърнестите храни, бобовите растения, грахът, соевите зърна, бананите, черният шоколад, тиквеното семе. За да повишите нивата си на магнезий, наблегнете на тези храни. При някои хора се налага допълнителен прием на добавки с магнезий, но това следва да бъде консултирано с лекар.

Кои са ползите от магнезия, заради които храните, богати на него, заслужават централно място на трапезата?

Намалява риска от диабет тип 2

Ако сте с наднормено тегло, страдате от хормонални проблеми или имате в семейството си болен от диабет близък, магнезият ще ви помогне да намалите риска от развитие на болестта при вас. Наблягането на магнезия в диетата намалява риска от диабет и инсулинова резистентност с до 17%, сочат набор от изследвания от 2016 година, за които сайтът thehealthy.com споменава. Друго изследване от 2019 година, публикувано в списание Nutrients констатира, че приемащите магнезий в продължение на 3 месеца имат по-добра инсулинова чувствителност на клетките и по-нисък риск от диабет.

Изгражда здрави кости

Повечето хора знаят, че калцият и витамин D са най-важните за здравината и плътността на костите. Магнезият обаче е не по-малко важен и ефективен в борбата с остеопорозата. Този минерал участва в изграждането, заздравяването и уплътняването на костното вещество.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- То изобщо от кой микроелемент, съдържащ се в храните, няма полза? Селен и молибден са още по- редки от магнезия...
2
0
 
0
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
Магнезий + Калциев Хлорид = ?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом в тиквеното семе има достатъчно магнезий, явно доста хора не изпитват недостиг на елемента. От петнадесетина години ядат семето на тиквата.