Вредата от цигарите: Всеки орган и клетка са застрашени

Вдишваме над 8000 отрови вещества с цигарения дим
21 ное 2019 09:15,
16

Отбелязваме Международния ден за борба с тютюнопушенето. Според данни на ЕК България е сред страните с най-голям брой пушачи сред населението.

Заради това във Втора градска болница от  сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" съвместно с "Коалиция за живот без дим" от 9:00 до 12:00 часа организират изследване на въглероден монооксид - едно от най-токсичните вещества, които вдишват пушачите.

Още по темата

"Искаме да насърчим хората да дойдат и да измерят своето дишане, да видят какво количество въглероден монооксид изхвърлят в околната среда, когато пушат. Това е безплатен преглед, всеки може да дойде", обясни председателят на "Коалиция за живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова в "България сутрин".

По думите ѝ шест от осемте основни причини за преждевременна смърт са свързани с тютюнопушенето.

Тя беше категорична, че няма безвредно количество цигари и независимо дали пушиш 2, 5 или две кутии, ти си вредиш. Гешанова уточни, че все пак тези, които пушат повече са по-застрашени.

"Няма орган, няма система, няма клетка, която да не страда от тези отрови. Това са над 8 000 токсични вещества. Това е отрова, която доброволно приемаме и плащаме за нея", коментира председателят на "Коалиция за живот без тютюнев дим" пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че няма значение на колко години ще решиш да откажеш цигарите, но ако го направиш преди 30-годишна възраст, животът ти може да се развие така сякаш никога не си пушил преди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато пещерният човек е открил огъня и дима, съседът му от съседната пещера е започнал да се оплаква от мръсен въздух и че му пречат на суровоядството и екологичния начин на живот.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-умни са тези, които казват "карбон монооксид". "Карбонхидрогени" също прави всеки глуппак много умен
13
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Истината е, че цигарите са само рисков фактор. Всичко е до житейските навици и генетика. Има хора, които пушат, пият и друсат до дълбока старост, има и такива, които не са близвали, пушили или друсали никога и умират на по 20 години, уж в перфектно здраве.Ако държавите имаха зор, цигарите и алкохолът щяха да са забранени и незаконни. Цялото това рицарско движени срещу цигарите и алкохола е прах в очите, финансиран от тютюневата и алкохолна промишленост, за да дразни пушещите и пиещи.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са чак толкова вредни. Има хора, които са пушили цял живот и пак са стигнали до дълбока старост. Представям си, ако не са пушили колко ли години щеше да живеят според вашите измишльотини. Ха, ха, ха.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като е личен избор пушенето, къде отива моя избор да не ти дишам дима?"И дишането е личен избор, не забравяй. А пробвал ли си да си носиш акваланг? Вярно, малко странно ще изглеждаш, но здравето е на първо място!
10
2
 
3
 
! Отговори
Бандерол преди 4 години
Активистите непушачи са по вредни от цигарите, а който иска да се бори - да се пробва със световната шампионка по борба.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФКато е личен избор пушенето, къде отива моя избор да не ти дишам дима? На спирката, в парка, на открито в заведението, на опашката за лифта, на горните етажи на сгради? Че даже и на Муратов връх двама решиха на няколко квадаратни метра дето бяхме десетина човека, да си запалят цигарите. Ами с Вашия отговор: "като не ти харесва, ареее". Напусни държавата, населеното място и т.н.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахаа! Като гледам колко минуси сте ми натряскали, явно Вие сте в правото да създавате проблеми. А други са длъжни да ги решават и плащат за това.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 15 годишни момичетата са захапали цигарите. После носят тениски с надпис: "Системата ги убива". Т.е. друг да им плаща дивотията.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФТези които ги изхвърлят тези вещества. И пушачи, и ползващите твърдо гориво без филтър, и каращите дизели, и бензинови без катализатори. Защо питаш? Всеки трябва да е отговорен за това което причинява на околните. Излиза на терасата за да не пуска дима в апартамента си и моя апартамент е пълен с неговия пушек. Едната вечер бе с електронна цигара. Приятелката ми цяла нощ после кашля. Все друг е виновен, все друг носи отговорност. Помните правата си, но за задълженията пълна амнезия.
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре пушач целогодишно отколкото софиянец през зимата!
4
2
 
14
 
! Отговори
8000? преди 4 години
По-леко де, просто няма как да се образуват толкова различни вещества при изгарянето на тютюна и хартията. Когато разправяхте, че токсините в цигарения дим са 400, беше по-правдоподобно. Иначе сте прави, проточено самоубийство си е - от 35 години пуша и вече усещам как си плащам с лихвите сметката за това удоволствие.
3
13
 
6
 
! Отговори
до БПФ преди 4 години
Много ми е забавно когато някой *** реши да се прави на умен. Баш си е правилно въглероден монооксид, оригинално carbon monoxide. Разговорно може и въглероден оксиД. Ама въглеродн окис е известно само сред разни соц. професори и квартални двойкаджии. Ей такива всезнайковци само рИвът, че нямат пари, но ги дават за цигари - парадокс уж сме най-бедната държава а най-много пушачи имаме.
2
7
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Американци са доказали ,че до 5 цигари на ден не са вредни.Ако дългогодишен пушач откаже цигарите с лекота , след 4.5 години получава рак на белия дроб.Сланината е полезна за сърцето.Повечето сол не вреди. Бъбреците изхвърлят излишната сол.Повишения холестерол не е главния виновник за инфарктите.И още постулати отиват на кино.
1
7
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Казва се: "въглероден ОКИС", прocтаци, стига сте си измисляли думички. Пушенето е въпрос на личен избор, но дишането на въздух, който се ВИЖДА, защото е пълен с ФПЧ и сажди от горени гуми и пластмаси - не е - кой трябва да отговаря за това ???