Нужно е да се премахне лимитирането на болничните легла

Това смятат от различни болнични организации
22 ное 2019 17:52, Павел Гълъбов
2
Нужно е да се премахне лимитирането на болничните легла
Снимка: Булфото архив

Да се направят промени в Закона за лечебните заведения и в Националната здравна карта, с които да се премахне лимитирането на болничните легла. За това се настоява в декларация от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България, изпратена до медиите.

Още по темата

Лимитирането ограничава правата на лекуващите лекари, подчертават от сдруженията и посочват, че трябва да се анализира въздействието на редица нормативни актове.

Декларацията е по повод случая с починалото преди дни в столична болница 3-годишно дете.
Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи от НЗОК, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, за които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право, добавят още от сдруженията.

В декларацията се призовава за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, както и за създаване на процедури и организация за взаимодействие.

Медиците изказват най-искрени съболезнования на семейството и близките на починалото дете и се присъединяват към исканията за бързо и безпристрастно разследване на причините за трагичния инцидент.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо има лимит на леглата? Щото така яко се точеше НЗОК, че в болница с 200 легла пишеха че лежат по 500 човека, а реално имаше по 50 - другите си лежаха вкъщи...
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Здравеопазването е пред колапс. Ако ще и годишният бюджет на Саудитска Арабия да у се даде допълнително, точно след половин година ще се разпищят, че пари няма!
Пари няма, защото дупките в кацата са си направо липса на дъно. Че не достигат пари е ясно, но и че се краде като за световно също е очевадно. Нещата вече птиват с пълна сила към това касата да отвори лични партиди на всеки да си плаща. Така нуждата от контрол ще отпадне и всеки ше си плаща на касата като в супера.