България предпоследна в ЕС по болничен престой

Продължителността на болничния престой намалява в повечето членки на ЕС
14 яну 2020 20:15, Бойчо Попов
8
България предпоследна в ЕС по болничен престой
снимка: BGNES

Въпреки че броят хоспитализации в България е много висок и расте всяка година, страната ни се задържа на предпоследно място сред държавите от Европейския съюз по брой дни болничен престой. Това показват данни на Евростат за 2017 г., публикувани днес.

България е сред държавите в ЕС с най-нисък среден престой на хоспитализирани пациенти в болница. Средната продължителност на престоя в лечебно заведение у нас през 2017 г. (последната година, за която са налични данни) е 5,3 дни, сочи статистиката. Показателят беше същият и през 2016 г.

Сред държавите членки на ЕС средната продължителност на престой в болница варира от 4,5 дни в Холандия (данни за 2016 г., изключват всички болници за дългосрочен престой) и 5,5 дни в Дания до 9,1 дни във Франция, 9,6 дни в Чехия и 9,8 дни в Унгария.

Сред страните, които не са членки на евросъюза, наличните данни показват ниска средна продължителност на престоя в болница за Турция (4,2 дни, данни за 2016 г.) и висока средна стойност за Сърбия - 9,7 дни.

Средната продължителност на болничния престой намалява в повечето държави членки на ЕС за периода 2012 - 2017 г., вижда се от европейската статистика. Тенденцията на намаление на времето, прекарано от пациентите в болничните заведения, е видна в близо половината от държавите членки на ЕС. Най-големият спад е бил във Финландия, където спадът е от 10,6 дни на 7,8 дни между 2013 и 2017 г.

Други 11 държави членки са регистрирали увеличение в дните болничен престой за този период. Най-голямо е увеличението във Франция (от 5,7 дни до 9,1 дни).

Без промяна при показателя са три държави членки - Полша, Румъния и Швеция.

Целият анализ вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3-----------------------------------Трябвало е да те накарат да си платиш изследването.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4 --------------------------------Значи са я излекували. Защо очакваш някой друг да се грижи и да плаща за ***. И за майките и децата ли ви се свиди,бре.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Обратно Днес !Тук не става дума колко хубав е болничния престой, а става дума за това, че в България за хората не се полагат същите грижи за болните както в другите европейски страни. Майка ми получи инсулт. В неврологията я държаха точно четири дни, колкото им трябваше да си получат парите от касата и след това ми казаха да си я прибера, т. к. състоянието й било безнадеждно. Оттогава минаха 5 години и тя се оправи благодарение на семейни грижи и много похарчени пари. Бандити в бели престил
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И често болничния престой е фалшив. На мен ми писаха болничен престой заради едно изследване. Казаха ми, че така било по касата, с болничен прием. Всъщност ми направиха изследването за един ден и ме разкараха, а са си прибрали парите за болнично лечение. Мафия с бели престилки.
2
0
 
3
 
! Отговори
здравноосигурен преди 4 години
до коментар 1. обратно днес - - - кратък престой - разбирай ""гоним повече оборот на пациенти - за което плаща Н З О К "" - - - - а дали е хубаво или лошо - ? ? ! ! !
1
3
 
8
 
! Отговори
Обратно Днес ! преди 4 години
България е на второ място в ЕС по най-кратък болничен престой !Да не би да е хубаво нещо продължителния престой в болниците?!