Люцерна - при диабет и високо кръвно налягане

Намалява и риска от инфекции на пикочните пътища
24 яну 2020 19:45, Михаела Лазарова
21
Люцерна - при диабет и високо кръвно налягане
Снимка: istock

Люцерната, известна още като „лечебната билка“, „зеленото злато“, алфа алфа, е многогодишно бобово растение. Тя е богата на витамини А, С, Е, витамини от групата В, калций, фосфор, желязо, цинк, есенциални аминокиселини, флавони и други. Може да се приема като отвара или под формата на хранителна добавка (Внимание! Преди употреба винаги се консултирайте с лекар).

Какво я прави толкова специална за здравето ни?

Помага в отслабването и при висока кръвна захар

Люцерната има силен детокс ефект, което я прави ефективна при елиминирането на излишните килограми. Алфа алфа помага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, като това намалява и абсорбирането на по-малко холестерол в червата.

По – ниската му абсорбация се свързва с по-ниските нива на триглицериди в кръвта, което помага да натрупваме по-малко излишни мазнини. Не на последно място, люцерната помага и за понижаване на "лошия" холестерол, което също прави отслабването по-ефективно. Алфа алфа е богата и на протеини и диетични фибри.

Помага при високо кръвно налягане

Знаем, че поддържането на високи стойности на кръвното налягане крие редица рискове за здравето. Може да поддържаме високи стойности без дори да подозираме за това. От друга страна специалистите смятат, че люцерната може да помогне в контрола на високото кръвно.

Чувстваме се подмладени

Алфа алфа има успокояващи ефекти, което много помага, когато сме стресирани, депресирани, тревожни. Но нейният детоксикиращ ефект благоприятства и вътрешните ни органи. Те функционират по-добре, настроението ни е позитивно и се чувстваме подмладени, жизнени. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Това на снимката не е люцерна ....даже и не прилича
16
1
 
2
 
! Отговори
КИКИ преди 4 години
До АнонименНЕГРАМОТЕН СИ ТИ, ВРЕДНО Е ЗА ПРЕЖИВНИ ЖИВОТНИ КОГАТО ПРЕЯДАТ
15
2
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
коментарите показват непознаване на люцерната.супер лекарствата/хранителни добавки/наричайте ги както искате,на доктор ТОшКОВ всъщност са с основен пълнеж люцерна и досега няма умрял от тях,е.... няма и излекуван ама си е добър бизнес
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ви се яде нещо зелено. Марули. Тъпана.ри
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрия Изторически парк в Варна предлага висококачествена люцерна на всички посетители. Тревата свърши. Изпасоха я миналогодишните шарани.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как не ви омризна да пишете простотии?????-Вижте колко отровни елементи има люцерната.Не случайно животновъдите пазят стадата си да не преядат люцерната,защото стомаха на животното се подува и то умира.АМАН ОТ ПРОСТОТИИ!!!!!!!!АМАН ОТ НЕГРАМОТНИ ХОРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А се подиграваме, че в Северна Корея хората ядели трева... Може пък да е било люцерна, ето на - станали са 25 милиона, а през 1970 са били само 15 милиона Едно е сигурно - психиатричната помощ и у нас, и по света е много зле. Много, много работа имат психиатрите.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто минах на био веган бейби лоу фат люцерна увеличих млякото. Всъщност досега нямах лактация, но едни вегани във фитнеса ми казаха, че е нормално. И те вече имат.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости,не ни предлагайте менюто на откачените вегани,яжте си сами!
8
1
 
11
 
! Отговори
гОСТ преди 4 години
Това е лека подготовка за това , което ни чака следващите няколко месеца. Сутрин по люцерната има и роса и няма да ни трябва вода. Ще си пасеме тревицата ама няма да стигнат пасищата.
7
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Крава умряла от високо кръвно няма, ама от преяждане с люцерна - бол :)
6
2
 
9
 
! Отговори
минало преди 4 години
По соц.време в една кръчма кръчмаря като му свършеха салатите и даваше на пияните нарязана люцерна овкусена с олио, сол и оцет. А като свършеха краставиците режеше тиквички на колелца и тях също овкусяваше по горния начин. Никой не се противеше, пиян вкус има ли? А на другия ден,като изтрезнееше и се оригнеше я на люцерна, я на тиквичка пращаше някоя и друга благословия на булката на кръчмаря.
5
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 години
докъде води простотията, тя няма граници. ще ни докарат вода от пустинята ,ще ходим в сащ без визи ,люцерната е полезна против ПРОСТОТИЯ.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаква се министерството на здравеопазването да подеме акция под надслов "Люцерна срещу диабет и хипертония"А докторите да му мислят...такава реформа ще ги разори,горките!
3
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ ПЪК ЧЕТА СТАТИЯ , ЧЕ ЗА ЖИВОТНИТЕ ЛЮЦЕРНАТА НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА! ТЯ ВОДЕЛА ДО ТОКСИКОЗА ТЪЙ КАТО Е СВРЪХ БОГАТА НА ФИТО ЕСТРОГЕН!УЖ ПОНЕ ЗА ЖЕНИТЕ ДА Е ПОЛЕЗНА АМА ЧЕТА , ЧЕ АКО СЕ ПРЕКАЛИ ВОДИ ДО: КИСТИ В ЯЙЧНИЦИТЕ, МУМИФИЦИРАНЕ НА ПЛОДА И АБОРТИ ТОВА ПРИ ЖЕНИТЕ! ПРИ МЪЖЕТЕ ПИШЕ, ЧЕ ВОДИ ДО ЗАДЪРЖАНЕ НА УРИНА, ПИЕЛОНЕФРИТ, УРОЛИТИАЗА , УРЕМИЯ , ТЛЪСТИННА ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ!АКО БЕШЕ ТОЛКОВА УБАВА БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ НИ ДА СА Я ЯЛИ ,А НЕ СЕ СЕЩАМ НИКОЙ ДА Я ОТГЛЕДА ЗА САЛАТКА!
2
2
 
14
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Свинското е вредно, яжте люцерна.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Люцерна?И как да го ядем това? Лягаш по корем и пасеш?