Как светът прие становището на СЗО за е-цигарите?

СЗО получи остра критика от редица свои съюзници в борбата срещу пушенето
Обновена: 29 яну 2020 16:17 | 29 яну 2020 16:17,
Как светът прие становището на СЗО за е-цигарите?
Снимка: pixabay

Редица поддръжници на СЗО в борбата срещу тютюнопушенето разкритикуваха остро последните твърдения, публикувани от организацията през изминалата седмица , в които се твърди, че електронните цигари са вредни както за пушачите, така и за изложените на дима от тях.

Една от най-големите асоциации за борба с тютюнопушенето във Великобритания, ASH UK, изрази остро становище против позицията на организацията, че "войната, която СЗО води срещу тютюна" и "постоянният отпор" ще доведат до "пропускане на най-голямата възможност за подобряване на общественото здраве, която светът някога е виждал".

Становището на организацията показва все по-голямото разделение между здравните експерти в тази сфера. Един от най-известните британски журналисти Кристофър Сноудън написа в блога си гръмкото заглавие "Лъжите на СЗО за вейпинга добиват епичен мащаб".
 
Становището на СЗО за електронните цигари се появи точно след залеза на кризата с електронните цигари в САЩ, която според здравните власти зад Океана бе причинена от фалшиви течности с неясен произход.  През декември Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ публикува доклад, в който заяви, че мнозинството от случаите на мистериозната белодробна болест EVALI в САЩ са свързани с употребата на незаконни течности за вейпинг устройства, съдържащи тетрахидроканабинол(THC), психоактивното вещество в марихуаната, и витамин Е ацетат. Същото потвърдиха и във Великобритания от "Обществено здраве Англия" (Public Health England), изпълнителната агенция към Министерство на здравеопазването и социалните грижи, ,. И двете съставки са забранени в Обединеното кралство.  Говорителят на Обществено здраве Англия също така заяви:" Рисковете могат да бъдат намалени много, като се използват само регулираните електронни цигари и течности и никога не се използват домашни или незаконни електронни течности и не се добавят други вещества. Силно препоръчваме на хората да не употребяват канабис или други незаконни продукти."

Междувременно в Австралия Sydney Morning Herald обявиха, че Кралският австралийски колеж на общопрактикуващите лекари е обновил препоръките си за повишаване броя на хората, отказали се от тютюнопушене. В тях вече се казва, че, електронните цигари могат да бъдат предпазливо препоръчвани, като средство за отказ от тютюнопушене, в случай на неуспех с лекарствените такива. Опасението на медицинските специалисти се крие в това, че "липсва стандарт" за производство на повечето електронни цигари.

Затова здравните власти от всички страни по света препоръчват да се купуват е-цигари само от лицензирани магазини и търговци, където се упражнява стриктен контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание