9 полезни храни, богати на важни мазнини

Осигуряват ни незаменими хранителни елементи
2
9 полезни храни, богати на важни мазнини
Снимка: istock

Митът, че мазнините са вредни, вече е разбит. Въпреки това, някои хора продължават да ги демонизират и избягват. Онези мазнини, които наистина са вредни, са наситените мазнини. Тях е препоръчително да избягвате. Сред наситените мазнини са тлъстото месо, свинската мас, пържените храни, палмовото масло, кокосовото масло, твърдите сирена, сметаната, маслото, пилешкото месо с кожа.

Това обаче не означава, че трябва да лишавате тялото си от мононенаситените мастни киселини, които са есенциални и от които организмът наистина има нужда. Всяка клетка в тялото ни се нуждае от мазнини, за да функционира правилно. Ето защо трябва да се отърсим от митовете за мазнините и да започнем да се храним с полезните им разновидности.

Кои са здравословните мазнини, които трябва да ядете по-често? Вижте в следващите редове.

Кисело мляко

Киселото мляко е прекрасен източник на мазнини и протеини. Подходящо е за закуска и похапване между храненията, защото оставя дълготрайно усещане за ситост.

Черен шоколад

Черният шоколад е полезен в борбата с лошия холестерол. Той съдържа полезни мазнини, които потискат възпаленията. Източник е още на мед и селен, които са отлични антиоксиданти.

Яйца

Една от най-високомазнинните храни са яйцата. Те са много богати на витамини, минерали, каротеноиди, зеаксантин, витамин D, наситени и ненаситени мазнини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен Сидеров - президент!