Нови опасения: 5G мрежата води до стерилизиране?

Засегнатите са главно млади мъже
3 фев 2020 22:40, Нели Христова
49
Нови опасения: 5G мрежата води до стерилизиране?
Снимка: БГНЕС

Има опасения, че повишеното ниво на електромагнитните излъчвания в Обединеното кралство с разпространяването в цялата страна на 5G покритието може да повлияе сериозно на нивата на плодовитостта при мъжете, съобщи в. „Дейли Стар“, цитиран от БГНЕС.

Разгръщането на високоскоростната мрежа, която беше лансирана във Великобритания през май миналата година, предизвика протестите на онези, които смятат, че по-високите нива на електромагнитно излъчване (ЕМИ) в атмосферата са опасни и е необходимо да се тестват потенциалните ефекти върху здравето от 5G.

Писмо, представено на „Даунинг Стрийт“ миналата седмица, призова премиера Борис Джонсън да започне разследване за „установяване на истинското въздействие на безжичните комуникационни системи върху здравето на населението на Обединеното кралство“.

„Изключително сме загрижени от уязвимостта на нашите млади мъже и юноши към вредното въздействие на импулсното радиочестотно излъчване“, гласи писмото, предадено заедно с две петиции, едната от които е подписана от 268 лекари и учени.

“Проучване след изследване показва, че това нейонизиращо излъчване причинява окислително увреждане на ДНК в клетъчните системи и това може да бъде особено вредно за репродуктивната система на млади момчета, юноши и млади мъже.”

Броят на сперматозоидите сред британските мъже е намалял с 29% през последното десетилетие. Множество международни проучвания откриха връзка между увеличената употреба на мобилни телефони и спада както на количеството, така и на качеството на спермата.

Преглед от 2016 г. от Обществото за репродукция и фертилитет съобщава, че от 27 проучвания, изследващи ефектите на ЕМИ на мобилния телефон върху мъжката репродуктивна система, 21 са довели до негативни последици от експозицията.

В статия от 2018 г., наречена „Wi-Fi е важна заплаха за човешкото здраве“, публикувана в списанието Environmental Research, д-р Мартин Пал от Вашингтонския университет цитира експеримент от 1997 г. със смразяващи резултати.

Две двойки млади мишки били поставени в клетки с различни нива на излагане на функционираща антена, въпреки че нивата на експозиция и на двете места били в рамките на указанията за безопасност.

Двойката в клетката с по-високо ниво на експозиция произвела едно котило по-малки от нормалните бебета, второ котило с по-малък брой нормални бебета и демонстрира безплодие или много ниска плодовитост от този момент нататък.

Двойката, изложена на по-ниско ниво на EMИ, създала четири котила с по-малък брой бебета всеки път, преди да станат напълно безплодни.

“И при двете двойки чифтосването и евентуалната последваща бременност за пето възможно котило бяха извършени при условия на отсъствия на излагане на ЕМИ, но ефектите върху плодовитостта не бяха променени; следователно ефектите върху плодовитостта могат да станат необратими, което предполага подобен модел на ефектите на ЕМИ върху мозъка“, пише д-р Пал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
13
 
! Отговори
философ преди 4 години
На кой е нужно това 5G? Да може стрина Пена да си шерне по-бързо снимката на маджата у фейбоклука.... Идиокрация отвсякъде.
31
0
 
1
 
! Отговори
:D преди 4 години
Заради антените прихващат вълните повече :D
30
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 4 години
5Г технологиата използва много лъчи едновременно между абонат и базова станция.Така нар. MIMO лъчите могат да бъдат 64x64 ; 128x128 ;256x256 и т.н. съответно антените са адаптивни и се насочват към трафика.Например на рок концерт където много хора излъчват лайф видео там нормите се превишават без проблем.Ще е весело разбира се с 5Г.
29
0
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Много са се загрижили и тези и бг медии за здравето на народа,щото е китайска,а ако беше американска,то щеше да има хххххх статии как ще "излетим" в космоса ....!
28
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Малко съм объркан. В статията в началото пише за електромагнитни вълни после по-долу за радиочестотни. Не мисля че едното има общо с другото или се бъркам...
27
3
 
15
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Лъжите в статията започват още от заглавието. Уж 5 G, пък изследването правено преди 5 години. Заплахата обаче е очевидна за всеки специалист, който малко от малко разбира от антени и разпространение на радиовълни. Защо 5G e по-опасна от досегашните системи? Защото за първи път ще се използват насочени антени директно към кратуни*те на абонатите и то в обхват с много по-висока честота. То друг начин за осигуряване на висока скорост на цифровата информация няма.
26
18
 
3
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Супер! Тамън да не се размножават тия червените. Много са нелицеприятни, повечето плюят докато говорят и имат налудничави погледи.
25
3
 
19
 
! Отговори
Българина преди 4 години
За това кмета на Брюксел го забрани за 10 г докато не се изясни въпроса. 5 Г си е проказа
24
6
 
25
 
! Отговори
Т преди 4 години
Нас никой не ни пита ,иска ме ли 5G ... Но вече са инсталирани антените и в БГ.АЗ НЕ ИСКАМ!
23
2
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Едно е стерилизиране друго стерилитет, ама то акъла не расте по дърветата.
22
0
 
19
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
Буркани ли ще стерилизират?Слаб /2/
21
2
 
13
 
! Отговори
Професионанист преди 4 години
Сутринта така се изцепих, че чак се разплаках от кеф. Яко църка на 50-60 санта. За тази работа се иска спокойствие, добра храна и повече разходки сред природата.
20
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Слагайте оловни ***. Аз имам момче и момиче, така че ме боли фара :)))
19
1
 
6
 
! Отговори
лоша работа преди 4 години
5G-то ше надЖика джинджифила на мъжо...ужаст. Викам да взема му купа оловни трепетлики, и каска кат на Лорд Вейдър да го не лови милото!
18
1
 
12
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Абе доста се чудих защо Борката Джонсън иска толкова много да внася разни цветни, пък то какво излезе? Те щото живяли в пустиня и джунгла и там нямало 5г и много плодовити били. Ще бори демографията на острова с нетрадиционни мерки, машаллла Джонсън ефенди, машаллла.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да най-разумно е да го забранят това.
16
4
 
12
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Аз се чудя какво взе да не ми става кат преди и ми се отпуснаха мъндълмите а ето къде била причината.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5ж додето стане то ще съмне
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урааа! Тамън ще си сложа буркането с домакето при 5G -то и оно ще ми ги стерилизира :)
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами много добре. На селяните не им изпадат телефоните от ръцете. Няма да се размножават, което е добре защото децата им са още по-големи ***.