Ракът на простатата не е смъртна присъда

Хванат навреме простатният карцином може да се премахне оперативно
Обновена: 21 фев 2020 09:17 | 21 фев 2020 09:12,
Ракът на простатата не е смъртна присъда
Източник: Хил Клиник

Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване и заема трето място след рака на белия дроб и на стомаха и втората причина за смъртност след белодробния рак. Счита се, че около 10% от мъжете над 50-годишна възраст са поразени от тази коварна болест.

Добрата новина е, че при първи и втори стадий продължителността на живота след адекватно лечение е 10 и повече години при около 90-95% от пациентите. Това дава големи надежди на мъжете с новооткрит рак в ранен етап. При прогресия на заболяването обаче преживяемостта пада. Всеки пациент трябва да знае, че животът му може да надхвърли средните стойности на статистическите данни дори да има прогресирал карцином.

При новооткрито злокачествено заболяване на жлезата е важно да се потърси второ експертно мнение. Опитните уролози в Хил клиник правят жест към всеки мъж с подобна диагноза и дават  безплатни консултации. Единственото условие е пациентите да запазят предварително час по телефона: 02 439 3131. Консултациите могат да се извършат и по документи, стига да има всички налични изследвания.

Ракът на простатата може да бъде повече или по-малко агресивен. Агресивният злокачествен процес се развива много бързо, излиза извън простатната капсула и прогнозата е неблагоприятна. Другата неприятна страна на този карцином е, че не дава симптоми (или симптомите са сходни с тези на доброкачествено увеличената простата) и незабелязано образува метастази - разпространение на ракови клетки в други части на тялото.

Радикалната простатектомия се счита за основен метод на лечение на рака на простатната жлеза. Тя е позната повече от 100 години, но поради огромния брой усложнения дълго време -  не се е практикувала широко. Смята се, че това е една от най-тежките урологични операции, но когато хирургията се извършва по лапароскопски метод, както в Хил клиник, възстановяването е много по-бързо и рисковете са сведени до минимум. Лапароскопията, извършвана от проф. Щолценбург като ръководител на екипа, запазва континенцията и пациентите нямат постоперативен проблем с неволно изпускане. И не на последно място - съхранява се сексуалната функция и мъжете запазват своето самочувствие, енергичност, качество на живот, оставяйки диагнозата "рак" зад гърба си.

Хванат навреме простатният карцином може да се премахне оперативно, което осигурява близо 100% успеваемост на лечението. Затова лекари твърдят, че простатният карцином не е смъртна присъда, а болест, която е напълно във възможностите им да бъде преодоляна.

От столичната болница могат да бъдат полезни и на пациенти, при които има симптоми за простатен карцином, но биопсията не го доказва. Често се случва да има фалшиво негативни биопсии. С MR-TRUS Fusion - ултрамодерно и ефективно изследване, в Хил клиник правят комбинация между изображенията на магнитния резонанс MR и на трансректалната ехография TRUS.

Компютърното "наслагване" дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент. Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на специалния софтуер урологът открива зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на ракови клетки. Така се взима на материал за хистологично изследване именно от подозрителните участъци, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес.

По лапароскопски, щадящ и модерен метод екипът на Хил клиник в София извършва изключително успешно лечение на рак на бъбрека. При преобладаваща част от случаите се прави частична (парциална резекция) операция, при която се маха само злокачественото образувание, а останалата част от бъбрека се запазва и продължава да функционира. Тази толкова съвършена, прецизна органосъхраняваща хирургия е важна за живота на пациенти в последствие, затова и толкова много хора се обръщат към експертите в Хил клиник.

Повече информация: hillclinic.com/urologiya-prostata/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от