Агенцията по Обществено здраве на Англия: Е-цигарите са по-безопасни от обикновените

Нов доклад цели да сложи край на паниката около употребата им, започнала от САЩ
Обновена: 6 мар 2020 18:06 | 6 мар 2020 18:06, Александър Попов
Агенцията по Обществено здраве на Англия: Е-цигарите са по-безопасни от обикновените
Снимка: БГНЕС
Регулираните електронни цигари и изпарители на никотин са по-малко вредни от обикновените цигари, обяви Агенцията по обществено здраве на Англия в годишния си доклад за употребата на е-цигари, публикуван през март (Public Health of England). Въпреки че не са напълно безопасни, те все пак съдържат значително по-малко вредни вещества в сравнение с цигарения дим, отбелязват авторите на доклада.  В заключенията си здравната агенция за пореден път изтъква важната роля, която бездимните алтернативи могат да имат в борбата с тютюнопушенето, като позицията им съвпада и със становищата на други здравни организации.
 
"Въпреки намалението на броя пушачи като цяло, пушенето си остава най-голямата причина за предотвратима смърт и заболявания, както и водеща причина за здравни неравенства по света. Следователно, алтернативните по-малко вредни утройства за доставяне на никотин могат да изиграят ключова роля за намаляване на здравната тежест", заявява в шестия си независим доклад за е-цигарите британската агенция.
 
Докладът се публикува в разгара на увеличаващите се страхове по света, че електронните цигари и изпаряващи продукти са толкова вредни, колкото цигарите. Близо половината от пушачите на Острова погрешно вярват, че електронните цигари са толкова вредни или дори по-вредни от пушенето на обикновени цигари, заради разразилата се епидемия от белодробни заболявания в САЩ през есента на 2019 г., посочва изследване в доклада.  Американските власти вече потвърдиха, че основната причина за кризата е била откритата в никотиновите течности съставките витамин Е ацетат - сгъстител, който се добавя в продуктите за изпаряване на канабис. Това вещество е забранено в продуктите за изпаряване, които са строго регулирани във Великобритания, допълва агенцията.
 
Фалшивите новини за е-цигарите са довели до спад на употребата на никотиновите изпарители и връщане на пушачите към стандартните цигари на Острова. Това може да окаже негативно въздействие върху общественото здраве, тъй като възпрепятства пушачите да спрат да пушат и да преминат на по-малко рискови вейпинг продукти. Това „в крайна сметка ще коства живота на много хора“, се казва още в доклада.
 
"Възприятията за вредата от електронните цигари сред пушачите не отговаря на наличните научни доказателства. През 2019 г. процентът на хората, които смятат, че електронните цигари са по-малко вредни от обикновените цигари, е спаднал от 45 на 34 на сто. Тези грешни възприятия са особено разпространени сред пушачи, които не използват е-цигари.“, посочва британската агенция.
 
Съветът на Public Health of England си остава пушачите да спрат да пушат или да преминат на електронни цигари, които да им помогнат да спрат да пушат, а непушачите да не започват употреба на електронни цигари.
 
Клайв Бейтс, бивш служител на Агенцията, коментира доклада като „силна емпатия, основана на прецизни данни“ - това, което опазването на общественото здраве изисква.  „Ако можеше и Световната здравна организация или агенциите и политиците в САЩ да демонстрират подобен здрав разум, основан на доказателства, това би променило напълно нещата“, казва Бейтс. „Новите доказателства са много убедителни, ако погледнем сериозно на тях, а не се вслушваме в това, което казват борците срещу електронните цигари“, допълва бившият правителствен служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: електронни цигари
Още от
Спонсорирано съдържание