Как правилно да консумираме протеините?

За да бъдем в добро здраве
Обновена: 8 мар 2020 13:54 | 8 мар 2020 13:54, Михаела Лазарова
7
Как правилно да консумираме протеините?
Снимка: istock

Протеините са отговорни за много повече процеси в тялото, отколкото само за натрупване на мускулна маса, както много хора мислят. Този макроелемент е част от всяка клетка в тялото и помага за изпълнението на редица жизнени процеси и много ежедневни функции, важни за това да сме здрави.

Тялото се нуждае от минимум 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Ако тежите например 75 килограма, ще са ви необходими около 54 грама протеин дневно. Според проучване, проведено върху над 12 хиляди възрастни, цитирано от livestrong.com, получаването на достатъчно протеини на ден помага за поддържане на физическото здрави и нормалните ежедневни функции, включително ходене, което се счита за базово и задължително движение на тялото през деня.

Проучването разкрива също и че недостигът на достатъчно протеин се свързва с по-лошо качество на диетата и здравословното състояние.

Жизненоважният макроелемент в храненето е наистина необходим и за да получим необходимите от него ползи трябва да се предпазваме от едни от най-често допусканите грешки с приема му. Кои са те?

Не получавате достатъчно качествен протеин

Диетите на растителна основа са все по-популярни. Месото се демонизира и на него се приписват всякакви опасни заболявания. Затова и все повече възрастни страдат от дефицит на важни протеини, необходими за здравето.

Онова, което би следвало да се премахне от диетата, според Harvard Health Publishing е преработеното месо, както и червените меса в големи количества. Здравословният избор са белите меса, месата без тлъстини, пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките и семената. Освен на качествен протеин те са доставчик и на важни аминокиселини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
доброжелател преди 4 години
Мишеее Мише, хванаха те да преписваш Мишее! Язък!
3
0
 
2
 
! Отговори
Ттришо преди 4 години
Приемам протеини достатъчно и ходя редовно при по голяма нужда по два пъти.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автоматичните преводачи са хубаво нещо но не е лошо да оправяте словореда.
1
0
 
11
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Отишла, изровила из интернет и превела с Гугъл всячески пропаганди на фармацевтичната индустрия и нейния клон - хранителновкусовата такава (защото и двете имат един господар) и хоп - Михaeла диетоложка новоизлюпена! Колко му е... дава ви акъл какво да ядете и какво не! Не, че й пука за вас, просто трябва да надраска нещо, за да заработи нещичко. Това, че съветите й може да бъдат пагубни за някои хора не я засега, защото не носи отговорност за верността на написаното. Идилия!!!