Българско лекарство за COVID-19: До година и половина

Родна компания създаде лекарствена молекула
10 мар 2020 23:10, Нели Христова
37

До година и половина може да имаме и родно лекарство срещу коронавируса. Българска компания създаде лекарствена молекула срещу COVID-19.

"Тя от 50 мг в момента, от нея взимаме някакво количество, в зависимост от тестовете, и се изпращат, за да може да бъдат валидирани през най-известните лаборатории в света. В случая - "Thermo Fisher" и "Eurofins" валидираха тези резултати за нас, като аутсорсинг в случая. Ние си плащаме за конкретната услуга и те го правят", коментира Димитър Димитров - съосновател и изпълнителен директор на българската компания "Micar Innovation", отговорна за направата на молекулата, пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че валидацията на ново лекарствено средство в независима изследователска организация е задължителна.

"За Ковид-19 най-оптимистичния срок е година и половина", каза Димитров. Необходими са: голяма инвестиция, екип, синтезиране на молекулата, като последното изисква между 6 и 10 седмици.

"Процесът, стандартно за всяко едно лекарство, в случая на този етап както е - следващият етап е тестване при животни, след което минава при фаза 1 при хора, фаза 2, фаза 3 и чак тогава отива на пазара. Стандартно в "Nature" - научното списание - срокът е между 6 и 8 години, в зависимост от болестта, в зависимост от много други фактори", отбеляза Димитър Димитров.

Дори при съкращаването на тези процеси, най-ранният срок за лекарствената молекула срещу Ковид-19 остава година и половина.

"За съжаление все още няма пряко обаждане за това, че правителството ще помогне", каза Димитров относно възможността правителството да помогне със средства.

Той посочи, че Ковид-19 е обявен от Световната здравна организация за епидемия, като разглежда дали да не премине в статута на пандемия. Съответно от организацията са дадени препоръки на лекарствените агенции в Европа и САЩ за по-бързо разглеждане на апликациите в предклинична фаза относно Ковид-19.

Димитров обясни, че компанията "Micar Innovation" е основана преди четири години. През това време те са стартирали от нулата и са решили, че могат да направят пробив в откриването на лекарствени молекули.

"Ние оптимизирахме целия процес. Всяка една лекарствена молекула, вместо да я правим между 1 и 3 години, я правим от 2 до 8 седмици", заяви той.

Как действа молекулата? Какви са нейните съставки?

"Това е една конкретна молекула, химическо съединение, с определена структура. Тя е една в случая. Целта е да направим така, че да въздействаме върху SSR-5 и SSR-7. Това са протеини, които са отговорни. SSR-5 е отговорен за СПИНА, SSR-7 е отговорен за метастазите в рака", посочи изпълнителният директор на компания.

Все още не е изяснено каква ще бъде необходимата дозировка, за да има ефект от лекарството.

Димитър Димитров отбеляза, че компанията "Micar Innovation" е позната на световно ниво. От гледна точка на необходимата техника, тя не се нуждае от допълнителна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
До пияния мистик преди 4 години
Брей,...... че ти си знаел формулата на remdesivir
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, каква неграмотност......изобщо прави ли се разлика между молекула и вещество, а ***?
30
0
 
4
 
! Отговори
Jj преди 4 години
Звучи много страшно ,малка частна българска разработва ,молекули, не разбирам но същата компания може да разработва вируси . Колко ли такива малки частни компании са по света ?? Дано не съм прав но има съвпадение със създаването на компютърни вируси и антивирусни програми с цел печалба .
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След година и половина,с вашето лекарство най много да ми намажете ,,шпагата''.
28
0
 
4
 
! Отговори
DoDo преди 4 години
До пияница мистикТе я имат молекулата от преди да пуснат вируса!
27
1
 
5
 
! Отговори
ръпо преди 4 години
Ахааа ,предимството е за политиците и богатите След година и половина е за бедните ако са опцелели.
26
3
 
4
 
! Отговори
Handel преди 4 години
"До година и половина може да имаме и родно лекарство срещу коронавируса"Безподобна глупост. Грипното заболяване в вирусно и вирусите причинители непрекъснато мутират. Някой да е чувал напоследък за свинския" грип? А от него преди няколко години починаха 400,000 души. Догодина като дойде зимния период ще има изцяло нов грип и никакво лекарство няма да му подейства, а заболял от тазгодишния вирус и награда да обещаеш, няма да намериш.
25
0
 
5
 
! Отговори
докато измрем всички преди 4 години
Я камилата, я камиларя!
24
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ето и формулата - C27H35N6O8PАко искате може да си я синтезирате вкъщи в тенджерата под налягане :))) Тук понеже всички са много учени и от всичко разбират, та затова я давам
23
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Нашите вместо да се блъскат година и половина, по-добре да купят лиценза от американците и англичаните, щото те вече я създадоха и са на ниво клинични тестове. Нарича се Remdesivir
22
1
 
6
 
! Отговори
Имик преди 4 години
Молекули, макромолекули, милиони субсидии...Не съм био химик, но да ви дам ли пример за макромолекула? Бензн. Полипропен. Ацетилен. Ба. Тия взеха химията на подбив, някаква сложна наука. Единия преоткрива активен въглен за 24 милиона, тоя иска няколко десетки милиона, защото... защото... синтезирал някаква макромолекула, която грам идея си нямаме какво точно представлява. И то цели 50 грама е синтезирал. А ся де!Пичове, ако искате, аз да ви напря фокус със сулфиди - само дайте милионче?
21
3
 
2
 
! Отговори
кеф преди 4 години
До АнонименВ целия свят в момента работят върху този вирус. Не мисля че ще отнеме 5 години. Най много давам 6 месеца не повече от 1 година. Това не ти е ебола а грип
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата на ***, да си лежи на дивана под карантина, да не ходи на работа и да го "освободят" от плащане на сметки. Тоя вирус е манна небесна :D
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сляпо вярвате на някаква грешно преведена статия в която обясняват че щяло да има лекарство след 1.5г., само че който има представа от регулации на клиничните изпитвания ше знае че в случая не може да стане толкова бързо, а най-рано 4-5 г...
18
3
 
7
 
! Отговори
Изумен преди 4 години
Вируса с три съставки... едната спин... бактериологично оръжие..... Лелелел, ракията май е дошла в повече. Че и 11 неандерталеца лайкнали :D
17
0
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Собственика на Компанията е пуснат от Затвора за Телефонни Измами преди 1 месец .Това шега ли е ?
16
0
 
19
 
! Отговори
Дитранол преди 4 години
Ебола си остана в Африка, а Короната ей я де е. Ебола наистина е страшна, но ако се заразиш. 80% смъртност. Когато обаче някой се зарази от нея, бързо започва да кърви отвсякъде и да дриска до откат. Няма време да хване самолета и да стигне до другия край на света. Самата зараза се самоограничава от крайността на симптомите. Не е така с Короната. Хората си кашлят седмица, две. Пазаруват, контактуват и разпространяват. Чак тогава, който е изтеглил късата клечка, го събаря пневмонията.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна дезинформация! Въпросната компания тества препарат за коронавирус, но не за ковид! Ще си умрете тъпиногордичестебългари! Пфу!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер компания - даже машини и лаборатории не им требват - имат си сичко потребно. Само дай 4-5 милиона и чека до догодина. На такъв да му разбиеш сурата му е малко...
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълшебната молекула, философският камък, еликсирът на живота...Южен поток.Пинокио н-та глава, Дървото на парите : "Закопай ся тука тия жълтици, а уте сабайле ке поникне дърво и ке си береме цел живот..."