3 начина да се предпазите от зарази в магазина

Избягвайте да докосвате всички опаковки преди да решите какво да купите
21 мар 2020 15:35, Михаела Лазарова
12
3 начина да се предпазите от зарази в магазина
Снимка: Istock

В условията на пандемия от новия коронавирус COVID-19 бяха постановени специални мерки за ограничаване на заразата, които включиха затварянето на почти всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини, аптеките, дрогериите, банките и застрахователните дружества.

Хранителните магазини продължават да работят, за да могат гражданите да получат своя незаменим достъп до храни и стоки за домакинството, от които се нуждаят. В тези магазини обаче въпреки строгите мерки за дезинфекция и санитарен контрол все пак може да има немалък брой патогени, микроорганизми, вируси и бактерии, тъй като повърхностите в тях се докосват от много хора.

Как да се предпазите от зарази, когато отивате да пазарувате от магазина?

Ето за какво трябва да внимавате най-много.

Количките и кошниците

Първото, до което се докосвате още преди да влезете в магазина, е количката за продукти или кошницата. Тя е едно от най-мръсните места в големите вериги и малките квартални магазинчета. Бива пипана от десетки, дори стотици мръсни ръце на ден и затова е много важно да имате предвид това преди да докоснете лицето си, както и собствените си вещи след това.

Най-често срещаната бактерия по повърхността на количките за пазаруване е ешерихия коли – същата бактерия, която може да се открие в най-големи количества в тоалетните и фекалните проби. Смята се, че ешерихия коли се пренася върху повърхността на количките най-вече чрез сурово месо, птичи изпражнения (тъй като количките стоят на открито пред магазините) и мръсните ръце на клиентите, констатира изследването от 2012 година, публикувано в „Food Protection Trends“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Не е лошо да си мие ръцете човек - не само преди тоалетната,
7
4
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
До До 1Разбирам кво искаш да кажеш, ама поне цитирай правилно, защото твоето е грешно - следователно и на тебе ти липсва акъл. Твоето е чул, недочул, ама се изпляскал компетентно на стената.
6
2
 
8
 
! Отговори
Сега ще ти кажа преди 4 години
До АнонименВ Италия са въвели строги мерки веднага и са ги гласували.Но после са ги отменили по хуманни причини.Пак после като са видели Големия са ги въвели отново.И друго да кажа..Италианцте са си много своенравни и твърди глави и затова сега го ядат Голееееем.
5
3
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Две неща са безкрайни-вселената и човешката глупост.Второто не е доказано ,а за първото ти си чудесно доказателство!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия в момента берат "реколтата" засята преди карантината. Всяка мярка показва ефективността си след 10-14 дена. В магазина всеки да си носи шишенце/спрей спирт и да си мокри ръката ПРЕДИ да хване каквото и да е , особено пари, колички , брави , кранчета на мивки и т.н. Така освен ,че си дезинфекцираш ръката , ще трепеш и вирусите където пипнеш. Предпазвайте се сами и не разчитайте много на другите, че ги има всякакви.
3
6
 
25
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ако нямаше никакви мерки досега да имаме в пъти по голям брой заболели. Ще има и прости хора като "анонимните" тук с коментарите си
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия такива, че и по-строги мерки се прилагат от седмици, а смъртността там чупи рекорд след рекорд.Ние защо ги прилагаме?
1
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам и намерение да се пазя точно от тази зараза. Опитвам се да живея като нормален човек. Не нося маска, не си мия ръцете през 20 минути.Мия си ги преди и след тоалетната, както винаги. Мутафчийски да си завре мерките там, където слънце не огрява. Те са глупави и безсмислени. Очевидно не работят.