Суперхрани за бременни

Повишават имунитета
22 мар 2020 12:00, Михаела Лазарова
1
Суперхрани за бременни
Снимка: Istock

В сезона на грипа и вирусните инфекции най-уязвими са хората с понижен имунитет, децата, възрастните хора с хронични заболявания, както и бременните жени. Ако очаквате бебе в този момент, грипът и вирусите са последното, с което искате да се сблъскате. Приемът на медикаменти също е ограничен през бременността с оглед сигурността на бебето, затова най-добре е да се предпазите от разболяване.

Можете да подсилите имунитета си, като наблегнете на някои суперхрани, съдържащи важни микроелементи, подпомагащи имунната система в борбата ѝ с болестотворните патогени.

Кои са суперхраните за добър имунитет за бременни?

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са задължителна част от менюто на бременните жени. В тях се съдържат множество витамини, минерали, антиоксиданти, важни фибри. Всички те стимулират имунната система и ѝ помагат да защитава по-добре организма, особено уязвимия организъм по време на бременност.

Старайте се да разнообразявате палитрата от плодове и зеленчуци всеки ден. Редувайте всички цветове, с които природата е оцветила полезните растителни храни. Наблегнете особено на съдържащите витамин А плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, сладки картофи, артишок, броколи, спанак. В тях се съдържа и голямо количество фибри, които подобряват здравето на червата. Когато чревната флора е в добро състояние, имунната система също функционира добре.

Бадеми

Бадемите са великолепни ядки, подходящи за междинна закуска по време на бременност. Те са добър избор в превенцията на настинка и грип. Шепа бадеми на ден може да допринесе за подсилване на имунитета и съпротивителните сили на организма.

Бадемите са богати на манган, рибофлавин, мед, които подпомагат отделянето на енергия. В тях се съдържа и калций и фосфор, които укрепват костите и зъбите, и участват в подсилването на имунната система. Не на последно място в бадемите се съдържа и фенилаланин, който е важен за мозъчната функция.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може храна, която съдържа 99% вода да е супер храна. Пийте си вода по-добре отколкото да се тъпчете с нитрати от така наречените супер храни.